Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Sociologička: M. Vallo potvrdil nástup novej politickej generácie

Matúš Vallo, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Matúš Vallo (Progresívne Slovensko, Spolu-občianska demokracia) získal podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov v sobotných (10.11.) komunálnych voľbách 58.578 hlasov (36,54 percenta).

Bratislava 11. novembra (TASR) – Jednoznačnosť víťazstva Matúša Valla v bratislavských primátorských voľbách prekvapila aj tých, ktorí toto víťazstvo čakali. Mieni sociologička a vysokoškolská pedagogička Oľga Gyárfášová, ktorá vidí viacero faktorov, podpisujúcich sa pod nečakane hladký Vallov triumf.



"Tieto voľby potvrdili generačnú výmenu v slovenskej politike a nástup novej politickej generácie, ktorú tvoria mladí urbánni profesionáli. Ľudia, ktorí dokážu osloviť svojím zameraním na odbornosť a transparentnosť," uviedla Gyárfášová. S prihliadnutím na výsledky nielen v Bratislave, ale i v ďalších slovenských mestách si myslí, že práve táto generácia presvedčila doteraz neoslovenú časť voličov, ktorú tvoria mestskí, proeurópski a liberálne zmýšľajúci ľudia. "V kandidátoch, ktorí sa postavili v tohtoročných komunálnych voľbách, našli títo voliči svoju politickú generáciu. To sa prejavilo aj tým, že boli oveľa motivovanejší ísť voliť, ako napríklad prívrženci tradičných politických strán," upozornila sociologička.

Zdôraznila, že uznanie si zaslúži aj samotný Vallo, najmä za poctivosť dlhodobej prípravy na kandidatúru. "On je učebnicový príklad toho, ako niekto dokáže z nízkych volebných preferencií, krok za krokom, dosiahnuť víťazstvo,“ povedala. Kredit mu pripisuje aj preto, že dokázal vytvoriť tím odborníkov, ktorý nielen pripravoval program, ale uchádza sa v rámci kandidatúry do mestského a miestnych zastupiteľstiev o podporu jeho realizácie v praxi. "Myslím si, že k jednoznačnému víťazstvu prispela aj silná koncovka jeho kampane,“ povedala ďalej o Vallovi. Úspešnému kandidátovi podľa nej pomohla paradoxne aj antikampaň, ktorá sa proti Vallovi spustila. "Zrejme veľa ľudí aj to presvedčilo, že v ňom začali vidieť človeka, ktorý sa naozaj bude pozerať developerom na prsty," podotkla Gyárfášová.

Víťaz boja o post primátora Bratislavy Matúš Vallo (Progresívne Slovensko, Spolu-občianska demokracia) získal podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov v sobotných (10.11.) komunálnych voľbách 58.578 hlasov (36,54 percenta). Na druhom mieste skončil nezávislý kandidát Václav Mika s 36.661 hlasmi (22,86 percenta) a za ním sa umiestnil Ivo Nesrovnal so ziskom 29.531 hlasov (18,42 percenta). Na sobotných komunálnych voľbách sa v Bratislave z celkového počtu 402.062 zapísaných voličov zúčastnilo 163.558 ľudí, čo predstavuje účasť 40,67 percenta. Platných hlasovacích lístkov odovzdaných pre voľbu primátora bolo 160.304.