Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Akcia Doma Dobre poukazuje na problematiku života ľudí bez domova

Archívny záber. Foto: TASR/AP

Súčasťou podujatia sú aj výstavy fotiek a videoprojekcie. Vstup na koncert je podobne ako po minulé roky bezplatný. Dobrovoľným príspevkom môže verejnosť pomôcť ľuďom bez domova.

Bratislava 9. decembra (TASR) – Počas nedeľného kultúrneho podujatia Doma Dobre poukázali organizátori na problematiku života ľudí bez domova priamo na mieste, ktoré je pre mnohých ľudí ročne často jedinou šancou, ako prežiť zimu. V Nocľahárni sv. Vincenta de Paul v Bratislave do večerných hodín vystúpia viaceré kapely, hlavnou hviezdou je holandská kapela Bazzookas.

"Koncerty organizujeme vždy prvý decembrový týždeň. Chceme dotiahnuť ľudí do týchto priestorov, kde sa bežne smrteľník nedostane, väčšinou sú to len ľudia bez domova, ktorí sem chodia," povedal pre TASR Milan Jurík z neziskovej organizácie Depaul Slovensko. Ako ďalej poznamenal, táto nocľaháreň je štandardným nízkoprahovým priestorom, ktoré je otvorené ľuďom bez akýchkoľvek iných podmienok. "Aj keď prídu ľudia pod vplyvom alkoholu alebo drog alebo majú nejaké problémy s hygienou, nie je to dôvodom, aby sme ich posielali preč," doplnil.

"Chceme pritiahnuť pozornosť verejnosti, pretože problematika ľudí bez domova je náročná, nedá sa to riešiť len financiami, ktorých je málo, alebo tak, že týchto ľudí vytlačíme na okraj mesta. Chceme poukázať, že problém je vážny, odráža všetky problémy, ktoré v spoločnosti sú a neskôr sa ukážu na komunite ľudí bez domova," povedal Jurík.

Koncert otvorila skupina Medial Banana, po nich vystúpi Katka Máliková s kapelou. V nízkoprahovej nocľahárni sa uskutoční aj beseda o bezdomovectve so zakladateľom Depaul Slovensko Jurajom Barátom, súčasným riaditeľom Jozefom Kákošom, riaditeľom občianskeho združenia Vagus Sergejom Károm a primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

Súčasťou podujatia sú aj výstavy fotiek a videoprojekcie. Vstup na koncert je podobne ako po minulé roky bezplatný. Dobrovoľným príspevkom môže verejnosť pomôcť ľuďom bez domova.

Kapacita nocľahárne je 200 postelí. "Aj keby prišlo viacej ľudí, nikdy ich nevyhodíme. Snažíme sa zabezpečiť pomoc každému," dodal Jurík, s tým, že ročne sa vydáva okolo 79.000 nocľahov. Nocľaháreň sv. Vincenta de Paul je v hlavnom meste otvorená denne od roku 2006, nebola zatvorená ešte ani jednu noc.