Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Sad Janka Kráľa sa stal miestom stretnutia zahraničných Slovákov

Na snímke zreštaurovaná socha Janka Kráľa v Sade Janka Kráľa v bratislavskej mestskej časti Petržalka Foto: TASR/Martin Baumann

Deje sa tak od roku 1993 na základe zákona NR SR č. 241/1993 Z. z., ktorým sa 5. júl stal pamätným dňom. Poslanci NR SR Zákon o zahraničných Slovákoch upravovali v rokoch 1997 a 2005.

Bratislava 3. júla (TASR) - Slovenská republika (SR) si 5. júla 2015 pripomenie Deň zahraničných Slovákov. Deje sa tak od roku 1993 na základe zákona NR SR č. 241/1993 Z. z., ktorým sa 5. júl stal pamätným dňom. Poslanci NR SR Zákon o zahraničných Slovákoch upravovali v rokoch 1997 a 2005. Zákon o Slovákoch žijúcich v zahraničí č. 474/2005 Z. z. a o zmene a doplnení niektorých zákonov nadobudol účinnosť 1. januára 2006. Pri výbere Dňa zahraničných Slovákov brali poslanci do úvahy aj iný sviatok pripadajúci na 5. júla - Deň sv. Cyrila a Metoda, ktorý je štátnym sviatkom SR.

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (USZZ) na svojej webovej stránke pozýva krajanov, aby v nedeľu 5. júla 2015 prišli o 10.00 hodine do Sadu Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke pripomenúť si Deň zahraničných Slovákov. V roku 2000 bol v Sade Janka Kráľa práve 5. júla osadený krajanmi z Maďarska darovaný 4,5-tonový monument z červeného mramoru z Tardošského lomu. Od toho roku sa tento základný kameň budúceho Pamätníka slovenského vysťahovalectva stal aj stredobodom slovenského krajanského sveta v sviatočný deň Slovákov žijúcich v zahraničí v hlavnom meste spoločnej vlasti, uvádza USZZ.

Sviatok si pripomínajú aj slovenské komunity na celom svete – stretávajú sa, organizujú rôzne spoločenské a kultúrne podujatia. Uvedomujú si spolupatričnosť k Slovákom žijúcim nielen na rodnom Slovensku, ale aj v každom kúte sveta.

Záujmy zahraničných Slovákov reprezentuje Svetové združenie Slovákov v zahraničí (SZSZ) a Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Svetové združenie Slovákov v zahraničí vzniklo v roku 2002 na základe rozhodnutia delegátov Stálej konferencie Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí. SZSZ nadviazalo na integračné úsilie Svetového kongresu Slovákov a podarilo sa mu združiť všetky významné komunity slovenského zahraničia a všetky ich najväčšie spolky.

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí vznikol v roku 2006 na základe zákona o Slovákoch žijúcich v zahraničí. Spravuje grantový systém, vydáva osvedčenia Slováka žijúceho v zahraničí, predkladá materiály na rokovanie vlády SR a NR SR. Organizuje Dni Slovákov žijúcich v zahraničí, Stálu konferenciu Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí, vzdelávacie a odborné kurzy, podujatia a súťaže pre mládež, folklórne prehliadky, výstavy a iné akcie.

Slováci žijúci v Maďarsku si okolo sviatkov - Sviatku sv. Cyrila a sv. Metoda a Dňa zahraničných Slovákov - pripomínajú Deň Slovákov v Maďarsku. Na ich oslavy prichádzali v ostatných rokoch aj politici z Bratislavy i Budapešti. Deň Slovákov v Maďarsku je najväčší sviatok, v rámci ktorého vzdávajú hold pamiatke sv. Cyrila a sv. Metoda.