Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Rača nesúhlasí s projektom výstavby v bývalých Vinárskych závodoch

Ilustračné foto Foto: Archív TASR

Investor plánuje v areáli bývalých Vinárskych závodov postaviť 476 bytov, v ktorých by malo nájsť domov 860 obyvateľov.

Bratislava 28. júla (TASR) – Bratislavská Rača sa opätovne obracia na Ministerstvo životného prostredia SR s námietkami, ktoré sa týkajú pripravovanej výstavby v areáli bývalých Vinárskych závodov. Starosta Rače Peter Pilinský poukazuje na to, že v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) neboli zohľadnené viaceré pripomienky mestskej časti.

Ako pripomína, zásadnou pripomienkou je zníženie navrhovanej intenzity zástavby. Rača prostredníctvom svojej samosprávy opätovne upozorňuje, že pripravovaná výstavba vnáša do prostredia neúmerný kontrast, medziiným vytvára bariéru v priehľadoch na Malé Karpaty. Výstavba by podľa samosprávy takisto opticky aj funkčne zdehonestovala veľkosť a význam kultúrno-spoločenského stánku – Nemeckého kultúrneho domu. V námietkach Rača poukazuje aj na zníženie komfortu bývania obyvateľov jestvujúcich bytových domov v okolí pripravovanej stavby. "Nebrali sa do úvahy ani naše pripomienky k zvýšeným nárokom na počty miest pre deti v materských a základných školách, či posúdenie vplyvu zvýšenej dopravy na existujúce komunikácie," uviedol starosta Pilinský.

Račiansky starosta zdôraznil, že sa chce vyhnúť tomu, čo sa stalo v prípade Radničného námestia. "Projekt, ktorý sme zdedili po mojom predchodcovi, neúmerne zaťažuje dopravu, zelené plochy, obyvatelia okolitých bytov prišli o súkromie, pokoj a vzdušnosť. Nechcem, aby sa opakovalo niečo obdobné," vystríha račiansky starosta.

Mestská časť sa takisto stotožňuje s pripomienkami projektu, ktoré v procese EIA podali obyvatelia Rače. Tieto podnety sa týkali dopravného riešenia, obmedzenia času či opatrení pred zvýšeným hlukom.

Investor plánuje v areáli bývalých Vinárskych závodov postaviť 476 bytov, v ktorých by malo nájsť domov 860 obyvateľov. K bytom má prislúchať 835 parkovacích miest. Názov projektu sa medzičasom zmenil z Vin Vin na Rínok Rača, zmenil sa aj názov a sídlo spoločnosti.