Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Petržalka bude hospodáriť s 26,6-mil. rozpočtom, chce opraviť cesty

Vladimír Bajan Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na prvom tohtoročnom rokovaní miestneho zastupiteľstva to dnes jednohlasne schválili noví petržalskí poslanci.  

Bratislava 20. januára (TASR) - S vyše 26,6-miliónovým rozpočtom bude v tomto roku hospodáriť najväčšia bratislavská mestská časť Petržalka. Na prvom tohtoročnom rokovaní miestneho zastupiteľstva to dnes jednohlasne schválili noví petržalskí poslanci. Samospráva chce tento rok opravovať cesty, rozširovať kapacity materských škôl či otvoriť prvú petržalskú verejnú plaváreň.

Návrh rozpočtu podľa zákona zostavili ako vyrovnaný vo výške 26.631.506 eur. Bežný rozpočet je navrhnutý ako prebytkový, kapitálový i finančné operácie ako schodkové. Deficit by tak mal vykryť prebytok bežného rozpočtu. Podľa samosprávy ide o konzervatívny a skôr konsolidačný rozpočet, aby si Petržalka do ďalšieho roka nasporila peniaze na ďalšie projekty.

"V minulých rozpočtoch boli na cesty vyčlenené peniaze len na základnú opravu, rozsiahlejšie rekonštrukcie sme neboli schopní urobiť. Teraz by sme sa chceli zamerať trochu na cesty," vysvetľuje prednosta miestneho úradu Miroslav Štefánik. Na oblasť dopravy tak v rozpočte samospráva vyčlenila vyše 921.000 eur.

Prednosta vyčísľuje, že na väčšie opravy ciest, chodníkov či parkovísk pôjde 398.000 eur, na ich bežnú údržbu asi 300.000 eur, 50.000 plánuje dať samospráva na nové parkovacie miesta, ktoré chce získať zjednosmernením ulíc a 100.000 eur vyčlenila na komunikačné terasy. "Sú v dezolátnom stave a spôsobujú statické problémy domom, ku ktorým sú pričlenené. Keby sme tam chceli dať aj niekoľko miliónov, tie terasy by to zhltli," dodal prednosta.

Mestská časť chce tento rok tiež rozširovať kapacity v materských školách. Do oblasti školstva dá tento rok 12,7 milióna eur, teda najviac spomedzi ostatných oblastí, väčšinu z toho však tvoria bežné náklady na prevádzku 19 materských a 11 základných škôl. Prestavbou nevyužitých priestorov či zriaďovaním elokovaných tried v šiestich vytypovaných základných školách chce Petržalka rozširovať kapacitu škôlok. Materskú školu chce vrátiť aj do bývalej škôlky na Vyšehradskej ulici, jej oprava bude podľa starostu Vladimíra Bajana (nezávislý) stáť vyše milión eur. Tú by však chcela samospráva zrekonštruovať aj s pomocou vlády, na projektové a prípravné práce zatiaľ vyčlenila 100.000 eur.

"Tlak verejnosti je veľký, ideme preto všetky voľné peniaze sústrediť predovšetkým týmto smerom. Vyzerá to tak, že do štyroch rokov by sme mohli zvýšiť kapacitu o 380 detí," vysvetľuje starosta. Podotýka však, že v roku 2020 by mala mať Bratislava namiesto dnešných 80.000 seniorov až 130.000 dôchodcov, priestory pre deti chce mestská časť zrekonštruovať tak, aby ich v budúcnosti mohla využiť napríklad aj pre seniorov. V materských školách ide tiež samospráva rekonštruovať osvetlenie a tak ušetriť výdavky na energie.

Mestská časť vyčlenila 162.000 eur na prevádzkové náklady na novú verejnú plaváreň. Tú by mali dostavať najskôr v máji a otvoriť v lete, možno až na jeseň. "Zaplatiť treba vodu, ohrev vody, elektrinu, mzdové výdavky či prevádzkový a technologický systém. Prevádzkové náklady sú v prvom roku vždy vyššie, v ďalších rokoch potom postupne klesajú," vysvetľuje prednosta.

Petržalskí poslanci tiež schválili vyše 134.500 eur na revitalizáciu a vybudovanie nových detských ihrísk, outdoorové posilňovacie prvky, dokončenie areálu voľného času na Tupolevovej ulici a prípravné práce k chystanej výstavbe novej športovej haly v Petržalke. Na Betliarskej by mal vzniknúť zase nový výbeh pre psov, na čo poslanci schválili 40.000 eur.