Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Noví poslanci Petržalky sa už stihli pohádať o plate starostu

Vladimír Bajan Foto: TASR/Pavel Neubauer

Starostov plat musí podľa zákona miestne zastupiteľstvo prerokovať raz ročne.

Bratislava 25. novembra (TASR) – O tom, kto bude sobášiť a potom aj o tom, koľko dostane plat starosta bratislavskej Petržalky - na tom sa už stihli pohádať noví petržalskí poslanci na prvom ustanovujúcom miestnom zastupiteľstve. Vladimírovi Bajanovi (nezávislý) nakoniec určili taký mesačný plat, aký mal dosiaľ. Zarábať teda bude 4035 eur.

"Nie je dôvod, aby starosta v tejto chvíli, keď ešte nič v tomto volebnom období neurobil, mal zvýšený plat. Po istom čase ho zvýšiť môžeme, keď sa my aj ostatní presvedčia, že to zvýšenie si zaslúži," argumentoval Milan Vetrák (nezávislý), ktorý je v zastupiteľstve novým poslancom. Ďalší nový člen zastupiteľstva Pavel Šesták, ktorý kandidoval za KDS, NOVA, OKS, OĽaNO, Zmena zdola-DÚ, zase navrhol, aby poslanci starostovi určili plat až po "zapracovaní kontrolovateľných ukazovateľov stanovených na základe rozpočtu." Odmeňovanie starostu chcel priblížiť spôsobu, akým sa odmeňujú manažéri.

"Starosta nie je nováčik, nezačína na zelenej lúke, diskusia je preto nedôstojná," obhajoval Bajana jeden z 13 staronových poslancov Ján Bučan (KDH, Mladá Petržalka, Most-Híd, Sieť, SaS, SDKÚ-DS, SZ). Podotkol, že ak by malo zastupiteľstvo vychádzať vždy len z merateľných výsledkov, niektorí poslanci minulé volebné obdobie ani nemali byť platení. "Hovoriť, že začíname od nuly, je až trápne," dodal Bajan a poukazoval na dobré hospodárenie mestskej časti. "Tá práca, ktorú starosta vykonal do dnešného dňa bola odmenená, nie je problém, aby sme budúci rok schválili zvýšenie platu," oponoval ale Vetrák.

"Plat starostu tretieho najväčšieho mesta nie je vysoký a pokojne môže mať aj vyšší, aj keď sa to ľuďom nepáči. No malo by to byť vidieť na výsledkoch," argumentoval zase staronový miestny poslanec Ján Hrčka, ktorý tiež kandidoval na petržalského starostu a skončil ako druhý. Šestákov návrh nakoniec v novom miestnom zastupiteľstve neprešiel a 24 z 35 poslancov zahlasovalo za plat 4035 eur. Iba traja poslanci boli proti.

Starostovi patrí minimálny mesačný plat 2950 eur. Vypočítava sa súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve a príslušného násobku. Priemerná mzda za minulý rok je na úrovni 824 eur a Bajan je zaradený v deviatej platovej skupine podľa počtu obyvateľov s násobkom 3,58. Miestne zastupiteľstvo však môže minimálny plat zvýšiť až o 70 percent. Dnes mu určilo plat zvýšený o 36,78 percenta.

Platové pomery šéfov samospráv upravuje zákon o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest. Starostov plat musí podľa zákona miestne zastupiteľstvo prerokovať raz ročne, vlani v júni Bajanovi predošlí poslanci plat znížili o približne 200 eur.