Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

P. Demeš: Z 81 synagóg sa na modlitebné účely židov využíva iba päť

Ilustračná snímka Foto: TASR - Henrich Mišovič

Niektoré synagógy slúžia ako vietnamská reštaurácia či ako posilňovňa s lezeckou stenou, mnohé z nich sa využívajú ako sklady.

Bratislava 4. septembra (TASR) - V súčasnosti sa z 81 synagóg na Slovensku využíva na zhromaždenia a modlitby židov iba päť. Informoval o tom Pavol Demeš, ktorý je kurátorom výstavy Sláva a smútok synagóg. Výstava fotografií synagóg sa začne v pondelok (9. 9.).

Ako povedal Demeš, niektoré synagógy slúžia ako vietnamská reštaurácia či ako posilňovňa s lezeckou stenou, mnohé z nich sa využívajú ako sklady. "Niektoré slúžia na výstavy a koncerty. Tam má človek pocit aspoň niečoho dôstojného. Prekvapilo ma, že máme bývalé synagógy, ktoré sú rímskokatolíckymi, gréckokatolíckymi alebo evanjelickymi kostolmi, alebo slúžia Svedkom Jehovovým."

Výstava sa uskutoční v rámci Čítania obetí mien holokaustu v priestoroch Mestského divadla Pavla Orzságha Hviezdoslava. Autorom fotografií je Zdenko Dzurjanin. "Som presvedčený, že keď si budeme uvedomovať to, čo sa stalo židovským spoluobčanom v druhej svetovej vojny a čo sa stalo následne so synagógami, podčiarkne to celú tragédiu holokaustu. Zároveň nás to prijme k tomu, aby sme začali s nimi nakladať iným spôsobom ako doposiaľ," uviedol Demeš.