Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Bratislava

OBRAZOM: Prvé sneženie v Bratislave a situácia na Slovensku

Ranné sneženie v Bratislave, 10. novembra 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Pozrite si prvé fotografie sneženia v Bratislave.

Bratislava 10. novembra (TERAZ.SK) - Meteorológovia varujú dnes aj v piatok (11. 11.) pred tvorbou poľadovice, vydali výstrahu prvého stupňa. Dnes by sa mala objaviť na západnom a severnom Slovensku, niekde aj na strednom Slovensku.

Prvé sneženie v Bratislave na videu




Výstraha SHMU
Foto: Screenshot SHMÚ


Zmiznúť z ciest by mohla asi okolo obeda. Cesty začnú namŕzať opäť večer, a to v Bratislavskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Poľadovica by sa na nich mala udržať až do nasledujúceho rána, uvádza na webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Prvé sneženie v bratislavských uliciach.
Foto: Teraz.sk


Pred klzkými cestami varuje aj Slovenská správa ciest. "Môže sa vytvárať z dôvodu nízkych teplôt na mokrých a vlhkých vozovkách," píše na webe zjazdnosť.sk. Na cestách sa hromadí i sneh. Napríklad na ceste II/584 Pavčina Lehota - Jasná sa miestami nachádza vrstva kašovitej hmoty do jedného centimetra a na ceste II/537 Podbanské - Tatranská Polianka je niekde zľadovatený sneh do jedného centimetra.

Ranné sneženie v Bratislave, 10. novembra 2016.
Foto: TASR - Michal Svítok


V piatok treba s poľadovicou počítať vo všetkých krajoch okrem Žilinského. Zmiznúť z ciest by mala okolo obeda.

Prvý sneh v bratislavských uliciach.
Foto: Teraz.sk


Zasnežené stromy pri bratislavskej Patrónke, 10.11.2016.
Foto: teraz.sk/Voleková


Prvý sneh v Bratislave, park na Račianskom mýte.
Foto: teraz.sk/Voleková


Prvé sneženie v Bratislave, 10.11.2016
Foto: TASR


Zimnú údržbu v Košickom kraji zabezpečuje 14 pracovísk správy ciest



Košický samosprávny kraj (KSK) je na príchod zimy pripravený. Správa ciest (SC) KSK sleduje vývoj počasia aj za pomoci 38 meteostaníc rozmiestnených na cestách v celom kraji. Cestári podľa hovorkyne KSK Zuzany Bobríkovej prvýkrát zasahovali 4. októbra v noci, kedy posýpali cestu cez horský priechod Dobšinský kopec. Zimnú údržbu zabezpečuje v kraji 14 pracovísk správy ciest.

"SC KSK má na zabezpečenie úloh zimnej údržby ciest k dispozícii vlastnú techniku - 65 sypačov, 23 traktorov, šesť autogrédrov, osem snehových fréz, 27 nakladačov, šesť nákladných áut s pluhom. Na jednotlivých pracoviskách je pripravených viac ako 3600 ton chemického posypového materiálu a 15.600 ton inertného posypového materiálu rôznych frakcií, pričom z celkového počtu 65 sypačov je posýpacími nadstavbami už momentálne vybavená polovica z nich. Pre kalamitné situácie má SC KSK uzatvorené zmluvy na poskytnutie techniky externými dodávateľmi," uviedla Bobríková.

Najväčšie zimné výkony, ako aj najvyššie náklady si podľa nej nevyžadujú snehové dni, ale najmä dni, ktoré sa teplotne pohybujú okolo nuly. Vtedy sa za pomerne krátky čas vytvára poľadovica hlavne na tienistých miestach a v blízkosti vodných tokov a nádrží.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Jozef Ďurník


Správa ciest SC KSK zabezpečuje zimnú údržbu 1922 kilometrov (km) ciest II. a III. triedy a na základe zmluvy so Slovenskou správou ciest a Národnou diaľničnou spoločnosťou ďalších 264 km ciest I. triedy v okresoch Michalovce, Rožňava a Trebišov.

"Aj na začiatku aktuálneho zimného obdobia upozorňujeme vodičov na opatrnosť a ohľaduplnosť pri jazde, na prispôsobenie štýlu jazdy zimným podmienkam. Ani pri plnom nasadení techniky a zamestnancov nie je možné jedným výjazdom k všeobecnej spokojnosti ošetriť cesty v celom Košickom kraji," pripomenul riaditeľ SC KSK Zoltán Bartoš.

Správa ciest KSK upozorňuje aj na zákaz chemického posypu na horských priechodoch Soroška a Dobšinský. "Z tohto dôvodu v prípade sneženia, ako aj v prípade tvorby poľadovice, môžu byť tieto úseky ciest uzavreté pre nákladnú dopravu na nevyhnutné časové obdobie potrebné na zásah údržby," dodala Bobríková.

Malé lavínové nebezpečenstvo trvá v najvyšších polohách Tatier



V najvyšších polohách Vysokých Tatier aj naďalej pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Je potrebné mať na pamäti, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva môže byť turista ohrozený pádom lavín," upozornil lavínový špecialista. Za posledných 24 hodín pripadol podľa neho už len ojedinele poprašok nového snehu.

Ráno bolo na horách väčšinou zamračené s vysokou oblačnosťou, miestami sa vyskytovala len zmenšená oblačnosť. Ochladilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala od mínus 12 do mínus päť stupňov Celzia. Fúkal slabý až mierny, ojedinele dosť čerstvý vietor južných a západných smerov s rýchlosťou do 25, v nárazoch do 40 kilometrov za hodinu.