Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Bratislava

FOTO: Obete holokaustu pripomínajú ďalšie pamätné kamene Stolpersteine

V Bratislave sa dnes ukladali spomienkové kamene Stolpersteine. Kamene Stolpersteine pripomínajú pamiatku obetí nacistického holokaustu. Dodnes bolo uložených okolo 50-tisíc kameňov v 18 krajinách Európy. Na Slovensku sa toto podujatie kladenia kameňov do chodníkov koná po druhý raz. Stolperstein (z nemeckého „kameň na zakopnutie“) je pevne vsadený do chodníka pred domom zavraždeného a okoloidúcim má pripomínať zločin. Na kameni s mosadznou tabuľkou je uvedené meno obete, dátum narodenia a jej osud. Kamene ukladá autor projektu a nemecký umelec Gunter Demnig. Na snímke rodina Rotterových (kamene položené na ulici Štúrová 12). Foto: TASR/Jakub Kotian

Bratislava sa tak pripojila k Breznu, Tornali, Banskej Bystrici a Dubovej pri Modre, kde sa počas tohto víkendu pamätné kamene na obete holokaustu osádzali.


Bratislava 9. augusta (TASR) - Počet kameňov Stolpersteine pripomínajúcich obete nacizmu sa počas dneška rozšíril aj o tie, ktoré uložili na troch miestach bratislavského Starého Mesta. Bratislava sa tak pripojila k Breznu, Tornali, Banskej Bystrici a Dubovej pri Modre, kde sa počas tohto víkendu pamätné kamene na obete holokaustu osádzali.

Stolpersteine osadili dnes na Štúrovej ulici, kde bude pripomínať osud rodiny Rotterovcov, pamätný kameň na Tolstého zasa manželov Oesterreichovcov a ten na Klariskej osud aktivistky Gizely "Gizi" Fleischmannovej.

Na dnešnom spomienkovom podujatí sa zúčastnil aj vicestarosta Starého Mesta Ľubomír Boháč, ktorý verí, že kamene budú mementom a zároveň výstrahou pred tým, aby sa niečo podobné ako holokaust už nikdy nezopakovalo. "Kamene, ktoré sme uložili, zároveň vyjadrujú úctu a želanie, aby bola Bratislava opäť miestom, kde podobne ako kedysi, mohli vedľa seba opäť pokojne nažívať ľudia rôznych kultúr a konfesií," povedal Boháč.

Projekt Stolpersteine vznikol ako nápad nemeckého umelca Guntera Demniga. Od roku 2000 sa podarilo osadiť už viac ako 50.000 Stolpersteinov. Na Slovensku sa prvé pamätné kamene osadili v roku 2012. Najviac (12) je ich v Banskej Bystrici. Kamene sa v predchádzajúcich rokoch položili tiež v Brezne, Lučenci, Ratkovej, Častej, Haliči, Prešove, Komárne i Bratislave, kde malo osádzanie kameňov premiéru v roku 2014.