Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Nový starosta Starého Mesta plánuje prepustiť z úradu asi 70 ľudí

Radoslav Števčík Foto: FB Radoslav Števčík

Radoslav Števčík, ktorý sa stane v decembri šéfom mestskej časti, vraví, že úrad je zamestnancami zbytočne nafúknutý a prepúšťaním chce ušetriť.

Bratislava 21. novembra (TASR) – Približne 70 ľudí, ktorí dnes pracujú na Miestnom úradu (MÚ) v bratislavskom Starom Meste, plánuje nový starosta prepustiť. Radoslav Števčík, ktorý sa stane v decembri šéfom mestskej časti, vraví, že úrad je zamestnancami zbytočne nafúknutý a prepúšťaním chce ušetriť.

Výdavky narástli o pol milióna ročne

"Miestny úrad bude musieť prejsť zmenou organizačnej štruktúry. Oproti stavu spred štyroch rokov je tam asi o 70 ľudí viac a výdavky mestskej časti zákonite vzrástli o 500.000 eur ročne. Tieto peniaze vieme použiť aj iným spôsobom ako na platy úradníkov, ktorých mestská časť nepotrebuje," povedal pre TASR nový starosta. Úrad tak chce aj zefektívniť a sfunkčniť.

Bude audit

Števčík uvažuje o 70 úradníkov, ktorých by prepustil. Koľko ich však presne bude, to dostane za úlohu nový prednosta. "Urobíme audit, zistíme, aké sú možnosti, aká je kolektívna zmluva, jednotlivé pracovné zmluvy. To bude práca na najbližšie týždne po nástupe do úradu," priblížil. Podotkol však, že napríklad osobného fotografa určite nebude potrebovať a je tiež veľmi pravdepodobné, že sa zmení tlačové oddelenie.

Oslovuje vytypovaných ľudí

Kto bude novým prednostom či kto budú noví vedúci oddelení, sa ešte nevie. Števčík povedal, že už pred voľbami mal predstavu o tom, s kým by chcel spolupracovať, a teraz vytypovaných ľudí oslovuje. "Pred voľbami som im o tom nehovoril, lebo som to považoval za predčasné. Teraz zisťujem, či sú ochotní to zobrať a kedy by mohli nastúpiť," dodal. Mená ešte povedať nechcel.

Odchádza z vydavateľstva

Števčík bol dosiaľ šéfredaktorom Bratislavských novín. Tie vydáva spoločnosť Nivel Plus, v ktorej je konateľom i majiteľom. Na funkciu šéfredaktora za seba už oslovil náhradu, do mesiaca by mal podľa jeho slov prestať byť aj konateľom vydavateľstva. Zakazuje mu to zákon o konflikte záujmov. Vraví, že aj na to miesto si bude hľadať nového manažéra. Majiteľom vydavateľstva ale ostáva.

"Ale čo ich mám zrušiť alebo niekomu predať? Kto dnes kupuje noviny?" spýtal sa. "Nie je lepšie riešenie, že ostanem ich majiteľ, lebo je to môj majetok? Ani auto, ani byt nebudem predávať len preto, že som sa stal starostom," argumentoval. Ako povedal, chce, aby sa noviny vydávali aj ďalej a nové vedenie nadviazalo na to, ako fungovali dosiaľ. "Samozrejme, bez môjho vplyvu. Aby som sa im venoval, na to ani nebudem mať čas," dodal.

Zmenia sa noviny

Mestská časť dnes vydáva aj svoje vlastné noviny. Čo sa s nimi stane, Števčík ešte nie je pevne rozhodnutý. Určite však podľa neho nebudú fungovať v takej podobe ako doteraz. "Bude treba zistiť, či vôbec mestská časť potrebuje takú intenzívnu komunikáciu. Možno to bude vychádzať v nejakej obmenenej podobe alebo inej periodicite," podotkol nový starosta.

Števčík by mal úrad prevziať 9. decembra, keď sa má konať zasadnutie staromestského miestneho zastupiteľstva.

Poslancami v novom miestnom zastupiteľstve Starého Mesta budú Štefan Holčík, Vladimír Palko, Tomáš Ziegler, Peter Osuský, Peter Tatár, Kristián Straka, Matej Vagač, Ľubomír Boháč, Halka Ležovičová, Ivan Bútora, Jana Španková, Viktor Muránsky, Štefan Bučko, Barbora Orácová, Martina Uličná, Lucia Nicholsonová, Marta Černá, Ondrej Dostál, Soňa Párnická, Martin Gajdoš, Miroslav Kollár, Miloš Domorák, Viera Satinská, Martin Borguľa a Veronika Remišová.

Števčík vyhral s náskokom len 25 hlasov, od voličov dostal 4056 hlasov. Jeho protikandidát, podpredseda hnutia NOVA Gábor Grendel, za ktorým stála koalícia NOVA, SaS, KDH, Most-Híd, OĽaNO a KDS, získal 4031 hlasov. Súčasná starostka Tatiana Rosová z SDKÚ skončila vo voľbách až tretia. Získala 3495 hlasov. Vo voľbách ju podporovali okrem SDKÚ aj strany Sieť, OKS, SZ a Strana moderného Slovenska.