Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Niektorí Staromešťania môžu od decembra prísť o dodávku tepla

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa staromestského starostu nemá samospráva nič v zálohe.

Bratislava 27. októbra (TASR) – Niektorí obyvatelia bratislavskej mestskej časti Staré Mesto môžu od začiatku decembra prísť o dodávku tepla do svojich domovov. Staromestskí poslanci sa dnes totiž rozhodli zrušiť uznesenie zastupiteľstva zo septembra, ktorým sa mal predĺžiť prenájom tepelno-energetických zariadení pre spoločnosť Termming do roku 2025. Aktuálna zmluva medzi mestskou časťou a touto teplárenskou spoločnosťou pritom vyprší po takmer desiatich rokoch koncom novembra.

Miestni poslanci svoje rozhodnutie zdôvodnili sťažnosťami občanov dotknutých bytových domov, ktorí upozorňujú na vysokú cenu tepla stanovenú Termmingom. Niektorí Staromešťania podľa nich vnímajú postavenie tejto spoločnosti aj ako zbytočný medzičlánok medzi priamym dodávateľom tepla, spoločnosťou Bratislavská teplárenská, a konečným spotrebiteľom.

Poslanci pritom v septembri schválili úpravu zmluvných podmienok s Termmingom, kde sa doba nájmu určila na desať rokov od 1. decembra 2015 do 30. novembra 2025. Predmetom nájmu boli tepelno-energetické zariadenia zverené do správy Starého Mesta, ktoré teplárenská spoločnosť užíva za účelom výroby, rozvodu a dodávky tepla pre ústredné kúrenie či na prípravu teplej vody.

Podľa staromestského starostu Radoslava Števčíka nemá samospráva po tomto rozhodnutí poslancov v zálohe už nič. "Budeme rokovať s Termmingom a Bratislavskou teplárenskou a hľadať také riešenia, aby títo ľudia od 1. decembra neprišli o teplo," povedal starosta. Pripúšťa, že pokiaľ sa potrebné riešenie nepodarí v priebehu mesiaca nájsť, hrozí, že dotknutí obyvatelia budú vinou samosprávy bez tepla.

Števčík tvrdí, že nikto počas desaťročnej existencie zmluvy s Termmingom doteraz neupozornil na problém s cenou. "Až po schválení a podpísaní uznesenia sa ozvali obyvatelia, ktorí argumentovali, že cena je privysoká," podotkol starosta. Oproti Bratislavskej teplárenskej je podľa jeho slov táto cena vyššia o 17 percent. "Obyvatelia pôvodne tvrdili, že až o 40 či 50 percent, čo nie je pravda," doplnil Števčík.

Zmluvu do roku 2025 s Termmingom nepodpísal. Starosta chcel nájsť najprv riešenie, ktoré by mohlo uspokojiť obyvateľov, ktorí od tejto spoločnosti odoberajú teplo. "Nepodarilo sa nám za tie týždne rokovaní nájsť partnera, ktorý by bol z pohľadu dodávateľa tepla pre obyvateľov výhodnejší," doplnil starosta. Podľa jeho slov Bratislavská teplárenská odmietla prevziať do svojej správy a prevádzky tieto dotknuté tepelno-energetické zariadenia.

Zodpovedný zástupca pre tepelnú energetiku spoločnosti Termming Jozef Smolka predpokladá, že budú postupovať v súlade so zmluvou, kde lehota nájmu sa končí 30. novembra. "Očakávam, že vyzveme mestskú časť na odovzdanie technológií a priestorov a k 30. novembru budeme pripravení začať ďalší krok, a to je vysporiadanie majetku v lehote šesť mesiacov," povedal s tým, že sú stále pripravení rokovať.

Podľa Smolku Úrad pre reguláciu sieťových odvetví môže konať až na podnet mestskej časti alebo Termmingu. Pokiaľ nebude zabezpečené teplo, môže podľa neho úrad konať a jeho rozhodnutím môže byť zabezpečené dodávanie tepla.

"Je vysoká pravdepodobnosť, že tým dodávateľom bude naďalej naša spoločnosť, lebo regulačný úrad nemá prečo dať iného prevádzkovateľa. Máme totiž schválenú cenu a platnú zmluvu do 30. novembra," vysvetlil Smolka. Ako dodal, dnešné rozhodnutie staromestských poslancov budú musieť ešte prebrať na predstavenstve spoločnosti.