Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Bratislava

Našu históriu možno spoznať na fotografiách v bratislavskom múzeu

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Jej autor Jakub Dvořák pomocou mnohonásobných zväčšenín fotografií s príbehmi predmetov alebo udalostí približuje našu históriu podľa dokumentov z rôznych slovenských múzeí a galérií.

Bratislava 11. marca (TASR) – V Múzeu mesta Bratislavy (MMB) je výstava s názvom Prvých sto miliónov rokov. Jej autor Jakub Dvořák pomocou mnohonásobných zväčšenín fotografií s príbehmi predmetov alebo udalostí približuje našu históriu podľa dokumentov z rôznych slovenských múzeí a galérií.

Návštevník sa dozvedá o zakovanom nápise s delovou guľou, ktorá zmrzačila regrúta Márie Terézie v sedemročnej vojne proti pruskému kráľovi Fridrichovi Veľkému. Najmä Bratislavčanov zaujme fotografia prezrádzajúca, aké obchodíky a kiosky boli pred terajšou Starou radnicou, že katakomby pod Dómom sv. Martina a hrob rabína Chatama Sofera unikli skaze doslova o niekoľko metrov. Tiež minulosť svetoznámej čokoládovne Stollwerck (dnes Figaro), ktorú okrem čokolády preslávili populárne žuvacie cukríky štolverky vyrábané ešte aj po druhej svetovej vojne.

Na dokumentoch z nedávnej minulosti je uvedené koľko kíl hovädzieho a bravčového mäsa, litrov mlieka, kusov vajec a veľkých domácich zvierat musel remeselník Ján Bakoš po roku 1948 odovzdať ako kontingent štátu i prečo z vinohradníkov boli zrazu kulaci.

Tváre bolesti prinášajú príbeh o známom sochárovi Franzovi Xaverovi Messerschmidtovi. Jeho busta nazvaná Zúrivý a pomstychtivý Cigán má číslo 20 a predstavuje vraj telesne trestaného cigánskeho vojaka. Je jedna zo 69 legendárnych tzv. charakterových hláv. Sochárov slávny príbeh sa začal vo švábskych Alpách a najplodnejšie tvorivé obdobie prežil v Bratislave. Jeho dom, aj celú ulicu po ňom pomenovanú, zbúrali budovateľské buldozéry pri stavbe Nového mosta.

Iné fotografie prezrádzajú ako ľudia v minulosti využívali jaskyne. Aj že slávny "husitský nápis" z roku 1452 v Moldavskej jaskyni nie je husitský, ako sa traduje, ale bratrícky. To však nič nemení na skutočnosti, že ide o náš najstarší a asi aj najvzácnejší jaskynný nápis, ktorý oslavuje víťazstvo Jána Jiskru v bitke pri Lučenci.

Príbeh o hrobke palatína Juraja Turza na Oravskom hrade prezrádza, že ju po smrti posledných Turzovcov vykradli neznámi páchatelia. Pohrebné rúcha zlodejov nezaujali, nahádzali ich na podlahu do špiny a nechali tam. Keď po mnohých rokoch svedectvá vtedajšej šľachtickej módy dalo Oravské múzeum v Dolnom Kubíne reštaurovať, ukázalo sa, aké sú krásne a nezmerateľne cenné, stali sa klenotom zbierok na Oravskom hrade.

"Naša spolupráca so známym historikom Pavlom Dvořákom trvá 15 rokov. V roku 2014 sa k nej pridal jeho syn Jakub a výsledkom je kniha Maľované dejiny Bratislavy. Počas jej tvorby Jakub prejavil záujem urobiť túto výstavu. Súhlasili sme, pretože dáva iný pohľad na naše dejiny," na štvrtkovej (10.3.) vernisáži zdôvodnil riaditeľ MMB Peter Hyross.

Jakub Dvořák prezradil, že nad myšlienkou obrazových dejín uvažuje dlho a táto výstava je prvý verejný pokus.

"Na knihách spolupracujem so synom dlhé roky. Teším sa z toho aj preto, že má dobré nápady. Napríklad tu dal vedľa seba tváre Messerschmidta a Jána Krstiteľa," konštatoval Pavel Dvořák. Jakub pre TASR prezradil, že tie fotografie majú rozmery 2,2 x 2,5 metra.

Expozíciu tvorí takmer 60 príbehov z rôznej minulosti. Dopĺňajú ju všetky knihy o histórii od Pavla Dvořáka.

Umelecko-fotografická výstava potrvá do 24. apríla.