Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Bratislava

BRATISLAVA: Nájomca objektov v lesoparku chce areál využiť pre ľudí

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR/AP

Objekty majú slúžiť na športovo-rekreačné účely pre širokú verejnosť.


Bratislava 5. novembra (TASR) – Karpatský turistický spolok je účelovo zriadená organizácia. Nie však preto, aby niekoho kryla, ale preto, aby urobila niečo s rokmi chátrajúcim územím a vytvorila služby pre fanúšikov cyklistiky a pešej turistiky. Člen výboru občianskeho združenia (OZ) Karpatský turistický spolok Roman Čerepkai týmito slovami odpovedal na námietky poslancov Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Ondreja Dostála (OKS) a Vladimíra Slobodu (SaS), ktorí sa obrátili na predsedu BSK Pavla Freša v súvislosti s prenájmom nehnuteľností v bratislavskom lesoparku.

Zastupiteľstvo BSK na svojom zasadnutí v stredu 28. októbra rozhodlo o schválení prenájmu prebytočného majetku kraja. Ide o objekty bývalých muničných skladov v bratislavskom lesoparku na pozemku s rozlohou takmer 57.000 metrov štvorcových. Na základe výsledkov súťaže, ktorú kraj vyhlásil v júni, sa nájomcom stalo OZ Karpatský turistický spolok, jeden z dvoch subjektov, ktoré sa do súťaže prihlásili. Podmienkou nájomnej zmluvy na 25 rokov je, že víťaz súťaže preinvestuje v nasledujúcich štyroch rokoch do zveľadenia objektov 150.000 eur a na vlastné náklady sa bude starať o ich prevádzkyschopnosť. Za nájom bude OZ platiť 1200 eur ročne a zaplatí aj daň z nehnuteľností. Objekty majú slúžiť na športovo-rekreačné účely pre širokú verejnosť.

Na októbrovom zasadnutí sa z 31 prítomných poslancov vyslovilo za návrh prenájmu 19, 11 sa zdržalo a jeden – Ondrej Dostál bol proti. Práve Dostál sa spolu s Vladimírom Slobodom (SaS), ktorý sa v hlasovaní zdržal, obrátili v utorok (3.11.) na predsedu BSK Pavla Freša s výzvou, aby uznesenie zastupiteľstva nepodpísal. Dôvodia tým, že OZ vzniklo až mesiac po tom, čo bola vyhlásená súťaž, a má nejasné pozadie. "Dátum jeho vzniku aj ostatné okolnosti vzbudzujú podozrenie, že ide o účelovo vytvorenú organizáciu, ktorá má slúžiť iba na zakrytie niekoho iného," uviedli poslanci v liste.

Sú si síce vedomí toho, že predmetom nájmu sú schátrané objekty, na ktorých zveľadenie nemá kraj peniaze, avšak sú presvedčení, že v tomto prípade nejde o štandardný prípad prenájmu prebytočného majetku víťazovi súťaže, ktorý ponúkol najvyššiu cenu. "Ide o faktické prenechanie verejného priestoru v lestnom prostredí neznámemu subjektu na len veľmi vágne definovaný účel," napísali poslanci. Freša žiadajú, aby uznesenie o prenájme nepodpísal, resp. ak sa tak už stalo, aby nepodpísal zmluvu s OZ, ktorá má byť podpísaná do 60 dní od schválenia uznesenia v zastupiteľstve.

Člen výboru OZ Roman Čerepkai pre TASR uviedol, že členovia združenia sú cyklistickí nadšenci a častí návštevníci lesoparku. Vyhlásenú súťaž na prenájom prijali ako možnosť zastaviť pozvoľnú devastáciu rekreačnej oblasti. "V zmysle zadania súťaže chceme areál postupne prebrať k životu, vybudovať tu najskôr občerstvenie a základné služby pre cyklistov a peších turistov," uviedol Čerepkai. "Radi by sme poskytovali aj určité zázemie s možnosťou sprchy i požičovňu a úschovňu bicyklov," dodal.

Upozornil, že snahy OZ majú šancu na úspech za predpokladu, že sa zachová dopravné obmedzenie v danom území s možnosťou využitia kyvadlovej dopravy. "Tak, aby športovci a turisti mohli vojsť hlbšie do lesa a začať svoje aktivity z akejsi vzdialenejšej základne, nie z preplneného parkoviska, prípadne z mestských komunikácií," uviedol Čerepkai.

Prvou aktivitou na danom území má byť úprava priestoru. "Aby neohrozoval zdravie návštevníkov, tak ako je tomu v súčasnosti, ak sa niekto dostane do tohto areálu cez deravý plot," skonštatoval Čerepkai. V ďalšom slede chcú zabezpečiť napojenie na zdroj energie a vodu a až potom sa začne samotná rekonštrukcia objektov. Konkrétnym plánom rekonštrukcie sa bude OZ podľa Čerpekaiových slov zaoberať až po podpise nájomnej zmluvy.