Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Bratislava

O. KRÍŽ: Problém s náhradnými bytmi v Bratislave vychádza z chýb štátu

Zľava Lucia Štasselová, Erik Mader a Oliver Kríž v Tablet.TV Foto: TABLET.TV

Témou diskusie s poslancami bratislavského MsZ je aj aktuálna situácia okolo celomestskej parkovacej politiky.

Bratislava 16. mája (TASR) - Bratislava v prípade výstavby náhradných nájomných bytov dopláca na dlhodobé neriešenie tohto problému i na to, že zákon i finančné kompenzácie od štátu nezohľadňujú špecifiká hlavného mesta. V diskusii spravodajskej televízie TABLET.TV to zdôraznil poslanec bratislavského mestského zastupiteľstva Oliver Kríž (Pravicový klub).

Na rozdiel od iných miest, kde sa počet obyvateľov bytov v reštituovaných domoch ráta maximálne na desiatky, v Bratislave je ich niekoľko stoviek. „Finančná kompenzácia od štátu vo výške 1000 eur za m2 navyše v prípade hlavného mesta nepostačuje, keďže tu je cena za meter štvorcový bytu takmer dvojnásobná,“ upozornil Kríž v diskusnej relácii.

Poukázal aj na to, že prípadná výstavba náhradných nájomných bytov, nech sa už uskutoční v akejkoľvek lokalite Bratislavy, bude vnímaná negatívne, ako zahusťovanie zástavby. „Tí, ktorí v danej lokalite už bývajú, to budú vnímať ako nárast ľudí i áut a celkové zmenšenie priestoru pre svoj život,“ uviedol poslanec, ktorý je poslancom MsZ za Petržalku.

Ružinovská poslankyňa mestského zastupiteľstva Lucia Štasselová v diskusii upozornila, že okrem chýb z minulosti sa pod súčasný stav negatívne podpisuje aj problém komunikácie magistrátu s mestskými časťami. Narážala tým na okolnosti plánovanej výstavby náhradných bytov na mestských pozemkoch v ružinovských lokalitách Astronomická a Čmelíkova.

„Ak je naozaj pravda, že sa ružinovský starosta o plánoch mesta dozvedel z médií, je to naozaj faux-pas. Magistrát musí oveľa intenzívnejšie komunikovať s mestskou časťou i samotnou verejnosťou, ktorá je plánovanou výstavbou dotknutá,“ uviedla Štasselová.

Pozrite si reláciu MESIAC V BRATISLAVE s moderátorom Erikom Maderom.