Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Ľ. Belfi: Viem, že výsledky auditu Dopravného podniku budú v poriadku

Na snímke generálny riaditeľ DPB Ľubomír Belfi, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa Belfiho boli výsledky hospodárenia veľmi dobré. DPB dosiahol zisk viac ako 660.000 eur. Podarilo sa mu aj znížiť stav úverov o 6,6 milióna eur oproti predchádzajúcemu roku.

Bratislava 3. júla (TASR) – Generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava (DPB) Ľubomír Belfi je presvedčený, že audit, ktorý si dal vypracovať primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal, dopadne dobre a jeho výsledky budú v poriadku. "Nemali sme nikde pocit, že by sme pochybili. Som presvedčený o správnom vedení procesov," povedal pre TASR.

Podľa Belfiho boli výsledky hospodárenia veľmi dobré. DPB dosiahol zisk viac ako 660.000 eur. Podarilo sa mu aj znížiť stav úverov o 6,6 milióna eur oproti predchádzajúcemu roku. V podniku poklesol aj počet nehôd vozidiel, približne o 25 percent. "Začali prichádzať prvé kusy nových trolejbusov, električiek i autobusov. Je to obrovská modernizácia vozidlového parku," podotkol generálny riaditeľ. Ako tvrdí, ešte predchádzajúca kontrola hlavného kontrolóra mesta Bratislavy preukázala, že DPB vyvíja dlhodobé úsilie v šetrení nákladov a správne hospodári so svojím majetkom. "Viem, že aj tento audit nič iné nemôže konštatovať," poznamenal Belfi.

Vzhľadom na dosiahnutý zisk predstavenstvo i dozorná rada DPB podľa neho navrhovali zákonný spôsob rozdelenia zisku tak, že desať percent z neho by šlo do rezervného fondu a zvyšná časť na investície. Jediný akcionár, hlavné mesto, však rozhodol inak. "Zisk bude vysporiadaný v súlade so zákonom. To znamená, že časť zisku pôjde do rezervného fondu a zvyšná časť na úhradu strát DPB minulých rokov," skonštatovalo vo svojom stanovisku pre TASR mesto Bratislava.

Podľa Belfiho je paradoxom, že ani predstavenstvo, ani dozorná rada podniku neboli so správou o kontrole oboznámení. "Neviem, prečo má byť utajená. Je normálne, že pred samotným zverejnením správy by sa patrilo, aby sme boli s ňou oboznámení a prípadne sa k nej vyjadrili," skonštatoval generálny riaditeľ. Bratislavská samospráva však tvrdí, že finálna akceptácia správy ešte neprebehla. "Objednávateľom kontroly bolo hlavné mesto Bratislava. Na základe toho má právo v prvom rade sa oboznámiť s nálezmi kontroly. Kontrolné zistenie budú následne prerokované aj so zástupcami DPB," uviedla samospráva.

Súčasné vedenie mesta presadzuje zlepšenie efektívnosti v hospodárení a hľadanie vnútorných rezerv v mestských podnikoch. "Štatutárne orgány budú pracovať efektívnejšie a transparentnejšie. To sa týka, samozrejme, aj mestského dopravného podniku. DPB je strategický pre dopravu v hlavnom meste a je financovaný z mestských peňazí a každoročne nie malou sumou," podotýka hlavné mesto.

Bratislavský primátor sa pre audit v DPB rozhodol pre podozrenie, že podnik má vysoké výdavky a pýta stále väčšie množstvo peňazí. Vedenie DPB však s týmto tvrdením nesúhlasí.