Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Na hrade Devín budú môcť rodiny aktívne putovať storočiami

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Deti aj dospelí sa môžu zapojiť do interaktívneho poznávania historických období na štyroch stanoviskách.

Bratislava 10. júna (TASR) – Múzeum mesta Bratislavy (MMB) pripravuje na najbližšiu sobotu 13. júna štvrtý ročník celodenného podujatia pre rodiny na hrade Devín s názvom Devín patrí deťom. Tentoraz bude tematicky zamerané podľa tamojšej aktuálnej výstavy Devín v praveku a návštevníci na vzácnom historickom mieste môžu aktívne putovať storočiami.

"Pravek je veľmi rozsiahle obdobie, ale my začíname od neolitu po dobu železnú. To už človek žil usadeným spôsobom života, kde pestoval rastliny a choval zvieratá na rôzne využitie. Vedel vyrábať nástroje z kameňa a iného materiálu, tiež závesnú nádobu, pohár s uškom, veľké zásobnice, drobné plastiky, ušiť šaty, pretože poznal textil. Toto všetko sa dá vyčítať z vystavených predmetov. Chceme návštevníkov upozorniť, že v dávnych časoch naši predkovia boli šikovní ľudia," uviedla pre TASR Beáta Husová z MMB.

Deti aj dospelí sa môžu zapojiť do interaktívneho poznávania historických období na štyroch stanoviskách. Na prvom Vitajte v praveku si vyskúšajú koncentráciu a pomocou pracovného listu bližšie spoznajú najdôležitejšie archeologické nálezy na hrade Devín. Maľba rukami umožní vyskúšať si, ako sa dalo maľovať, keď ešte neboli štetce. Hrnčiarsky kruh bude ako pomôcka pri modelovaní keramickej nádoby, ktorú však vtedajší obyvatelia ešte nepoznali a praveká keramika vznikala voľným modelovaním hliny v rukách.

Na stanovisku U Slovanov si možno obliecť dávny ľanový odev, vyskúšať streľbu z kuše a luku i vyskladať meno písmom z hlaholiky. Rytieri a krásne dámy upozornia na obdobie stredoveku v období gotického slohu. Tam si opäť dievčatá budú môcť vyskúšať štylizované šaty a chlapci spoznajú výstroj a výzbroj stredovekého rytiera.

"Za asistencie Tovarišstva starých bojových umení sa pre deti uskutoční turnaj na klátikoch a iné pohybové aktivity zamerané na šikovnosť. Na stanoviskách sa dá prebaviť celý deň. Kto ich absolvuje väčšinu a bude vedieť dosť o praveku, môže získať certifikát zručnosti. O 11.00 a 15.00 h bude divadelné predstavenie rozprávky Ruže a tŕne, kde o dámu budú bojovať dobrý a zlý rytier," dodala Husová.