Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Galéria ÚĽUV predstavuje remeselnú zručnosť detí a mládeže

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

V jej úvode organizátori vyhodnotili 6. ročník tejto súťažnej prehliadky remeselnej tvorivosti detí a mládeže a najlepších ocenili.

Bratislava 1. marca (TASR) - Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) vo svojej bratislavskej galérii vo štvrtok otvorilo výstavu V krajine remesiel. V jej úvode organizátori vyhodnotili 6. ročník tejto súťažnej prehliadky remeselnej tvorivosti detí a mládeže a najlepších ocenili.

"Hlavným zámerom súťaže je vzbudiť ich záujem o tradičné ľudové remeslá, posilniť vedomie kultúrnej identity aj podporiť manuálnu zručnosť a výtvarnú kreativitu. Zároveň na výstave predstavujeme všetky práce, ktoré vytvorili deti z celého Slovenska vo veku od osem do 15 rokov," konštatovala kurátorka výstavy Mária Tomová.

Rôzne základné a umelecké školy, centrá voľného času, regionálne centrá remesiel, ba aj jednotlivci prihlásili do súťaže celkove 216 prác. Tie súťažili v šiestich materiálových kategóriách: Zakliate v dreve, Noty pre drôty, Nite nebláznite, Na sklo maľované, Pletky s pletivami a Veci, čo nevedia všetci, ktorá bola voľná z prírodných materiálov.

"Najviac - 78 máme textilných prác z kategórie Nite nebláznite a 57 pestrofarebných nápaditých olejomalieb na skle," dodala Tomová.

Okrem nich sú vo výstavnej expozícii šálky, šperky, klietky pre vtáčiky a iné praktické veci, ale aj rôzne hračky, obrazy, maľované vajíčka, zvieratká či ozdoby z rôzneho materiálu.

Výstava potrvá do 19. mája.