Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

Kolapsu dopravy v Bratislave cez zimu má zabrániť aj preventívny posyp

Na snímke primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Primátor Bratislavy tak chce zvrátiť kritiku, ktorej hlavné mesto pravidelne v zime čelí.

Bratislava 27. októbra (TASR) – Preventívne posýpať komunikácie zvlhčenou soľou, aby sa padajúci sneh lepšie roztápal a neostával tak na cestách. Aj to je jedno z opatrení, ktorým chce mesto Bratislava v prípade potreby predísť dopravnému kolapsu počas nasledujúcich zimných mesiacov. Obyvatelia i návštevníci hlavného mesta totiž takýto kolaps dopravy pre snehovú kalamitu zažili začiatkom roka.

Primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal na dnešnom brífingu priznal, že zimná údržba v Bratislave bola v minulosti terčom kritiky. "Urobili sme však niekoľko zásadných manažérskych opatrení, ktoré majú túto situáciu zvrátiť," povedal primátor. Bratislavská samospráva podľa jeho slov zaistila lepšiu komunikáciu medzi jednotlivými dispečingmi – Dopravného podniku Bratislavy, mestskej polície či spoločnosti A.R.K. technické služby, ktorá vykonáva zimnú údržbu komunikácií I. a II. triedy či prejazdných úsekov štátnych ciest na území hlavného mesta.

"Taktiež sme zabezpečili, aby čerpali informácie z jednej meteorologickej služby. Aby sa nestalo, že jedni si myslia, že bude pršať a druhí, že snežiť," podotkol Nesrovnal. Posýpacie autá a pluhy budú sledované prostredníctvom GPS a bratislavská samospráva chce umožniť, aby informácie o ich pohybe sledovala vďaka internetu aj verejnosť.

Nesrovnal tvrdí, že posýpacie autá budú túto zimu v prípade potreby čakať vonku na svojich postoch. "Aby sa nestalo, že začne snežiť a autá budú vychádzať len z garáží, uviaznu v kolónach a nedostanú sa na potrebné miesto," vysvetlil. V meste sa budú v prípade nutnosti odťahovať aj vozidlá, ktoré komplikujú prejazdnosť komunikácií. Samospráva momentálne rokuje s Krajským dopravným inšpektorátom Bratislavy o možnostiach odklonu nákladnej dopravy pred vstupom do mesta či sprievode mechanizmov údržby. Taktiež aj o možnej spolupráci s mestskými spoločnosťami i príspevkovými organizáciami o poskytnutí záložných vozidiel v čase pohotovosti.

Mestu sa podľa primátora podarilo na nasledujúce zimné obdobie zabezpečiť v rámci údržby väčší rozsah služieb. "Približne za rovnaký objem financií, aký sa vynakladal na ňu v minulosti," doplnil.

So zimnou pohotovosťou začína Bratislava podľa poveternostných podmienok 15. novembra až 20. decembra a končí 28. februára až 15. apríla. Riadenie zimnej údržby je rozdelené do niekoľkých stupňov podľa naliehavosti a rozsahu zásahu komunikácií zlými poveternostnými podmienkami.

O údržbe komunikácií a chodníkov alebo jednotlivých zásahoch v meste bude hlavné mesto pravidelne informovať verejnosť na svojej webovej stránke. Tu budú uverejnené aj telefónne čísla, na ktorých sa môžu ľudia informovať o aktuálnom stave údržby, nahlasovať kritické alebo havarijné situácie a miesta.