Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Bratislava

Jiří Černý uvedie v Bratislave dva hudobné večery

Na ilustračnej snímke Dežo Ursiny, ktorému bude tiež venovaný hudobný večer. Foto: pokec.sk

Slovenskí poslucháči budú mať výnimočnú šancu zaspomínať si na časy, keď Jiří Černý býval pravidelným hosťom bratislavských klubov.

Bratislava 27. februára (TASR) – Známy a dlhoročný hudobný publicista Jiří Černý, nestor československej hudobnej žurnalistiky, 'hráč na gramofón', uvedie v Bratislave dva hudobné večery. Prvý v stredu 25. apríla v Kníhkupectve Artforum bude venovaný portrétu Deža Ursinyho. Druhý program vo štvrtok 26. apríla vo V-klube na Námestí SNP 12 bude patriť klasickému Ro(c)kovaniu, teda komponovanému hudobno-slovnému programu, v ktorom sa bude hovoriť nielen o hudbe.

Slovenskí poslucháči budú mať výnimočnú šancu zaspomínať si na časy, keď Jiří Černý býval pravidelným hosťom bratislavských klubov. Jeho posluchové programy vtedy niesli názov Antidiskotéka. Bývali vždy plné poslucháčov a nesmierne inšpirujúce v spoznávaní nových vecí, lebo vždy držal prst na tepe doby a dokázal z množstva nových hudobných nosičov zakaždým neomylne vybrať zaujímavé veci, ktoré obstáli na výbornú aj v skúške časom, ale i v nevšedných pohľadoch na veci známe a odkrývaní súvislostí.

Černého cesta k hudbe viedla tak trochu okľukou, po maturite na stavebnej priemyslovke, kde sa ocitol „vďaka“ tomu, že nebol prijatý na gymnázium (dôsledok toho, že odmietol vstúpiť do pionierskej organizácie), pokračoval v štúdiu žurnalistiky a češtiny na Karlovej univerzite. Od začiatku šesťdesiatych rokov pracoval ako športový novinár, šport patrí popri hudbe k jeho celoživotným láskam a je držiteľom titulu Železný muž. Až neskôr, keď hudba zvíťazila nad športom, sa zamestnal v týždenníku Mladý svět ako redaktor kultúrnej rubriky. Keď bol z ideologických dôvodov prepustený, ako novinár na voľnej nohe prešiel viacerými periodikami, a v každom zanechal výraznú stopu a desiatky skvelých článkov, ktoré vyšli v hudobných časopisoch Melodie, Gramorevue a v roku 1990 bol jedným zo zakladateľov a prvým šéfredaktorom časopisu Rock & Pop.

Roky mával i pravidelné rozhlasové programy, k najznámejším patrí hitparáda 12 na houpačce a program Desky načerno. Svojimi názormi a hudobnou dramaturgiou týchto programov výrazne ovplyvnil hodnotové kritéria a hudobný vkus viacerých generácií poslucháčov. Keď boli koncom šesťdesiatych rokov jeho programy z ideologických dôvodov zakázané a nebolo mu už umožnené prihovárať sa poslucháčom po celej republike prostredníctvom rozhlasových vĺn, Jiří Černý zaviedol nový typ publicistiky - posluchové programy, na ktorých sa netancovalo, ale počúvalo a hovorilo sa o hudbe a nielen o nej. A kým v oficiálnych médiách sa priestor takmer výlučne dával produkcii pre masy, ktorá často nespĺňala ani základné hodnotové kritéria, na antidiskotékach Jiří Černý svojou dramaturgiou a komentármi ku skladbám celkom opomínal komerčné kritériá.

TASR informovala PR manažérka Beáta Rožárová.