Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislava

Investor musel v Ružinove zasypať stavebnú jamu, odstrániť má aj plot

Na archívnej snímke starosta Ružinova Dušan Pekár Foto: TASR/Martin Baumann

Dotknutý pozemok naďalej ostáva stavebným. Ružinovčania tak nemajú istotu, že jeho majiteľ sa nebude v budúcnosti pokúšať o novú výstavbu.

Bratislava 12. apríla (TASR) – Bratislavská mestská časť Ružinov zastavila za asistencie polície v roku 2012 čiernu stavbu bytového domu na Solivarskej ulici. Začiatkom tohto roka toto rozhodnutie potvrdil Krajský súd v Bratislave. Stavebník tak musel jamu, ktorú na pozemku pod oknami tunajších obyvateľov vyhĺbil, zasypať. Odstrániť by mal aj oplotenie okolo staveniska. Dotknutý pozemok však naďalej ostáva stavebným. Ružinovčania tak nemajú istotu, že jeho majiteľ sa nebude v budúcnosti pokúšať o novú výstavbu.

"Výsledkom nášho niekoľkoročného snaženia je, že stavebník jamu zasypal a obyvatelia, ktorí za to bojovali, si teraz môžu vydýchnuť. Zmiznúť by malo aj oplotenie," povedal dnes starosta Ružinova Dušan Pekár. Stavebník, spoločnosť Inforama, začal na Solivarskej ulici v roku 2012 so stavebnými prácami. Napriek tomu, že mu platnosť stavebného povolenia skončila rok predtým, vyhĺbil na pozemku jamy a ryhy.

Stavebné povolenie na výstavbu šesťpodlažného bytového domu na zelenej ploche vo vnútrobloku získala mestská organizácia Spoločnosť pre rozvoj bývania ešte v roku 2009. Celý projekt od nej kúpila spoločnosť Inforama, ktorá si v roku 2011 oplotila pozemok. Chcela tak deklarovať začatie výstavby ešte pred vypršaním platnosti stavebného povolenia. Stavebný úrad investora však upozornil, že oplotenie nie je začiatkom stavby. Firma však napriek tomu začala začiatkom júla 2012 stavať. Ružinovský stavebný úrad rozhodol o zastavení stavby.

Správnosť rozhodnutia potvrdil aj Krajský stavebný úrad. Investor mal na základe stavebného zákona šancu stavbu zlegalizovať, ale podľa mestskej časti tak neurobil. Stavebný úrad mu preto v roku 2015 nariadil dať dotknutý pozemok do pôvodného stavu. S konaním o odstránení jamy musel čakať stavebný úrad na rozhodnutie Okresného úradu Bratislavy. "Ten bol na našej strane a svojím rozhodnutím potvrdil správnosť rozhodnutia stavebného úradu aj súd, ktorý potvrdil naše rozhodnutie, že išlo o čiernu stavbu a začala sa po skončení právoplatnosti stavebného povolenia," podotkol Pekár. Koncom roka 2015 sa prípadom začal zaoberať aj exekútor. Začiatkom tohto roka potvrdil krajský súd rozhodnutie okresného úradu, a teda aj ružinovského stavebného úradu. Stavebník tak musel jamu zasypať a stavebný úrad ho vyzval aj k odstráneniu plota okolo staveniska.

"Nemôžeme ľuďom klamať, tento pozemok je stavebný pozemok a súkromný. Ak vlastník začne územné konanie, tak my budeme musieť toto konanie začať tiež. Územný plán mesta totiž hovorí o tomto pozemku ako o stavebnom," vysvetlil Pekár. Podľa starostu bolo chybou, že hlavné mesto predalo pozemok súkromnej spoločnosti na tomto mieste, pretože ubudla zeleň i parkovacie miesta.

Súčasný stavebný zákon podľa ružinovského starostu umožňuje skôr legalizovať čierne stavby, ako ich odstraňovať. "Privítam, ak budeme mať nový prísny stavebný zákon, ktorý neumožní čierne stavby v Ružinove i na celom Slovensku," podotkol Pekár.