Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

Hrad Devín bude v sobotu patriť deťom

Pohľad z hradu Devín v Bratislave na sútok Dunaja a Moravy. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prebiehať tu totiž bude od 10.00 h do 18.00 h 4. ročník podujatia Devín patrí deťom.

Bratislava 12. júna (TASR) - Zažiť vzrušujúce bádanie a plnenie mnohých úloh či porovnať jednotlivé historické obdobia môžu deti i dospelí v sobotu (13.6.) na bratislavskom hrade Devín. Prebiehať tu totiž bude od 10.00 h do 18.00 h 4. ročník podujatia Devín patrí deťom.

Podľa Beáty Husovej z Múzea mesta Bratislavy návštevníci zažijú vzrušujúce bádanie a plnenie mnohých úloh na viacerých stanoviskách, na ktorých prejavia svoju zručnosť. "Stanovisko Vitajte v praveku preverí koncentráciu detí a dospelých a pomocou pracovného listu upozorní publikum na najdôležitejšie archeologické nálezy z období od neolitu po dobu železnú na hrade Devín," priblížila Husová. Návštevníci tu budú určovať i kovy, ktoré ľudia od neolitu po dobu železnú využívali. Maľba rukami im umožní vyskúšať si, ako sa dalo maľovať v období, keď ešte neboli štetce. "Pre publikum je aj na tomto stanovisku pripravený hrnčiarsky kruh, ktorý bude pomôckou, aby sa ľahšie deťom vyrábala praveká keramika. Tá vznikla voľným modelovaním v rukách," uviedla Husová.

Na druhom stanovisku, U Slovanov, budú pripravené interaktívne úlohy ako obliekanie sa do odevov, točenie na hrnčiarskom kruhu, streľba z kuše. Záujemcovia si môžu aj vyskladať meno z hlaholiky či zastrieľať z luku.

Rytieri a krásne dámy na hrade Devín upozornia na obdobie stredoveku. Dievčatá si budú môcť vyskúšať štylizované šaty a chlapci sa zas potrápiť s výstrojom a výzbrojou stredovekého rytiera.

Pre najmenších je na 15.00 h pripravená aj hraná rozprávka Ruže a meč.