Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislava

Horúčavy už neplnia bratislavské urgenty tak ako v júli

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Lekári radia počas horúcich dní dodržiavať pitný režim s dôrazom na príjem minerálov počas celého dňa.

Bratislava 12. augusta (TASR) - Extrémne vysoké teploty vzduchu, ktoré sužujú Slovensko, už neplnia bratislavské urgenty tak ako v júli. "Zdá sa, že ľudia sú pripravenejší na horúčavy a sú opatrnejší," skonštatovala pre TASR hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Petra Stano Maťašovská.

Kým počas júlovej vlny horúčav pomáhali podľa jej slov lekári na centrálnych príjmoch univerzitnej nemocnice v priemere 40 až 60 ľudom denne, za posledný týždeň je to v priemere asi 20 ľudí. Výnimkou je dnešok, kedy len doobeda pre problémy z vysokých teplôt potrebovalo pomoc 20 ľudí.

Lekári radia počas horúcich dní dodržiavať pitný režim s dôrazom na príjem minerálov počas celého dňa. Vodu treba mať vždy po ruke, najmä počas cestovania a presunov po vonku, upozornila Stano Maťašovská. Neodporúča sa zbytočne zdržiavať na priamom slnku a v prehriatych priestoroch. Extrémne teplo zhoršuje chronické ochorenia, najmä kardiovaskulárne, dýchacie, neurologické a psychické.

S horúčavami musia bojovať aj pacienti v nemocnici. UNB, ktorú tvorí päť nemocníc, má klimatizované najmä operačné sály, ARO, JIS-ky, centrálne príjmy a niektoré izby. Väčšina priestorov ale klimatizovaná nie je. "Budovy boli projektované pred desiatkami rokov a sú morálne a technicky zastarané. Hospitalizovaným pacientom sa v týchto dňoch snaží personál zmierniť pocit horúčav v rámci možností – aktívnym vetraním, najmä v ranných hodinách, tienením, prikladaním studených uterákov, zvýšeným prísunom tekutín," zhrnula Stano Maťašovská.