Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Hasiči z Jaroviec môžu od budúceho roka pomáhať pri katastrofách

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Dobrovoľný hasičský zbor z Jaroviec bude môcť zasahovať pri živelných pohromách, kde sa vyžaduje použitie techniky, na ktorú musí byť hasič vyškolený a vycvičený.

Bratislava 26. novembra (TASR) – Hasiči z Dobrovoľného hasičského zboru v Mestskej časti Bratislava Jarovce budú od januára 2016 súčasťou plošného rozmiestnenia síl a prostriedkov Hasičského a záchranného zboru s obecnými hasičskými zbormi na území Slovenskej republiky. Do celoštátneho súčinného pôsobenia hasičských a záchranných zložiek sa prihlásili až na jeseň tohto roka, pretože chceli byť na túto činnosť dostatočne pripravení. Pre TASR to povedal veliteľ hasičov v Jarovciach Štefan Židek.

„Dobrovoľný hasičský zbor z Jaroviec bude môcť zasahovať pri živelných pohromách, kde sa vyžaduje použitie techniky, na ktorú musí byť hasič vyškolený a vycvičený“, uviedol Židek s tým, že dnes sú odborne pripravení zasahovať ako jednotka vo výkonnostnej skupine B na sto percent večer po 19.00 hod a cez víkendy a sviatky.

„Pripravovali sme sa na to dva roky, každý zo 16 hasičov absolvoval základnú prípravu a podľa odbornosti špeciálnu prípravu, v lete tohto roka sme boli na prvom spoločnom cvičení v Malackách“, doplnil Židek s tým, že piati členovia majú za sebou tréning a preskúšanie zásahu s dýchacími prístrojom a v hasičskom zbore sú vyškolení šoféri pre jazdu s vozidlom, ktoré má právo prednostnej jazdy.

Hasičská jednotka z Jaroviec bude ako druhosledová jednotka zabezpečovať podporu pri katastrofách väčšieho rozsahu. Pri technických zásahoch má na starosti Jarovce.