Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Bratislava

Experti budú v Bratislave diskutovať o bezpečnostných otázkach

Bratislava Foto: TASR

Diskutované budú taktiež témy ako blížiaci sa summit NATO vo Varšave 2016, hybridná a informačná vojna, Islamský štát a príprava spoločnej V4 EÚ Battle Group.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Centrum pre európske a severoatlantické vzťahy (CENAA) pripravuje na jeseň dve veľké medzinárodné bezpečnostné konferencie. Tretie Juhokaukazské bezpečnostné fórum, ktoré sa uskutoční 26. a 27. októbra v Tbilisi, a štvrtý ročník konferencie NATO 2020, ktoré bude v Bratislave 11. a 12. novembra. TASR o tom informoval Tomáš Čižik z CENAA.

Obe konferencie sa budú venovať aktuálnym otázkam medzinárodných vzťahov a bezpečnosti a výzvam týkajúcich sa Severoatlantickej aliancie, krajín V4, Ukrajiny, Ruska, južného Kaukazu, regiónu Čierneho mora a Blízkeho východu. Diskutované budú taktiež témy ako blížiaci sa summit NATO vo Varšave 2016, hybridná a informačná vojna, Islamský štát a príprava spoločnej V4 EÚ Battle Group.

"Juhokaukazské bezpečnostné fórum je najväčšou bezpečnostnou konferenciou v regióne južného Kaukazu. Pravidelne sa na nej zúčastňujú najvyšší predstavitelia Gruzínska a celého regiónu, predstavitelia medzinárodných organizácií, ale aj poprední experti na medzinárodné vzťahy a bezpečnosť celého sveta," priblížil Čižik.

"Konferencia NATO 2020: Challenges Ahead of Warsaw Summit" je podľa jeho slov bezpečnostnou konferenciou, ktorej hlavným cieľom je zhromaždiť odborníkov z celého sveta, prediskutovať aktuálne bezpečnostné otázky a pripraviť závery a odporúčania pre politikov a odbornú komunitu. "Na úvod konferencie vystúpi prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Účasť na konferencii potvrdil aj náčelník generálneho štábu OS SR Milan Maxim a štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Igor Slobodník," doplnil Čižik. Na konferencii taktiež vystúpia experti z krajín V4, Spojených štátov, Ukrajiny, Gruzínska a ďalších štátov z troch kontinentov.