Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Erik Truffaz Quartet vystúpi v bratislavskom Ateliéri Babylon

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Originálny trubkár je kritikmi označovaný za pokračovateľa Milesa Davisa.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Bratislavský klub Ateliér Babylon zažije v utorok 13. októbra malý hudobný sviatok. Takpovediac v predvečer Bratislavských jazzových dní tu odohrá koncert jeden z najuznávanejších jazzových trubkárov súčasnosti, francúzsky hudobník Erik Truffaz so svojím kvartetom, aby tu v predpremiére predstavil skladby zo svojho pripravovaného albumu Doni Doni, ktorý vydá v januári 2016.

Tento originálny trubkár, kritikmi označovaný za pokračovateľa Milesa Davisa a zároveň za jedného z veľkých hudobných inovátorov, vyrastal od detstva obklopený hudbou. Jeho otec, výborný saxofonista, bol kapelníkom tanečného bandu a k hudbe viedol aj svojho syna. Erik spomína na to, ako v detstve vnímal svet hlavne prostredníctvom jeho odrazu na lesklej mosadzi otcovho nástroja. A tak niet divu, že už ako šesťročný zvládal noty a sprevádzal svojho otca na vystúpenia, o dva roky neskôr s otcom prvýkrát vystúpil na javisku. Hudba sa tak stala stredobodom jeho života už v rannej mladosti. Tínedžerské roky trávil cvičením i živým hraním s rôznymi zoskupeniami. Ako 16-ročný odišiel študovať na Konzervatórium v Ženeve. Tu sa venoval aj hre na klavír a zoznámil sa s klasickou hudbou, očarený je najmä tvorbou Erica Satiého, Ravela a Debussyho.

V roku 1980 spolu s priateľom Marcom Erbettom, ktorý s ním hral až donedávna, sformujú skupinu Orange a hrajú väčšinou Erikove vlastné kompozície, fusion funku s jazzom. V roku 1997 sa Erik Truffaz stal prvým francúzskym umelcom, ktorému vyšla nahrávka v prestížnom americkom jazzovom vydavateľstve Blue Note. Medzinárodný úspech jeho ďalšieho CD The Dawn podporil celosvetovým turné, ktoré zakončil v roku 2001 s veľkou slávou v parížskej Olympii. V roku 2003 vydal svoj prelomový album The Walk Of the Giant Turtle, kritikmi označovaný za revolučné prepojenie jazzu, tanečnej hudby a prvkov drum'n'bassu a hiphopu.



Na svojom konte má tento 55-ročný hudobník doteraz takmer dvadsiatku albumov. Jeho zatiaľ posledným je Being Human Being z roku 2014, na ktorom spolupracoval s Enki Bilalom a elektroambientným umelcom Murcofom, ale na január 2016 chystá pre svojich verných novinku. A práve Bratislava bude jedným z prvých miest, ktoré budú mať možnosť vypočuť si v predpremiére skladby z nového albumu s názvom Doni Doni. Na jeho nahrávaní spolupracoval Truffaz okrem svojich stabilných spoluhráčov s novým bubeníkom Arthurom Hnatekom a svetoznámymi afro umelcami – speváčkou Rokiou Traoré z Mali a svojím dlhoročným priateľom, uznávaným francúzskym hiphoperom Oxmom Puccinom.

Na bratislavskom koncerte sa Erik Truffaz predstaví so svojimi spoluhráčmi, novým bubeníkom Arthurom Hnatekom, Marcellom Giulianim (Bass) a Benoîtom Corbozom (Piano/Fender Rhodes/Hammond B3). TASR informovala PR manažérka koncertu Beáta Rožárová.