Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Bratislava

VIDEO: Do bratislavských Rusoviec opäť zavítali Rimania

Snímka z 20. ročníka Rímskych hier + Limes Day 2017 v bratislavskej mestskej časti Rusovce 9. septembra 2017. Foto: TASR/Michal Svítok

Mestskou časťou sa v sprievode prejde cisár, cisárovná, Rimania, Rimanky či legionári.


Bratislava 9. septembra (TASR) – V bratislavských Rusovciach sa dnes návštevníci opäť vrátia o niekoľko storočí do minulosti. Koná sa tu totiž 20. ročník historického podujatia Rímske hry 2017. Ten so sebou prináša celé spektrum zo života Rimanov, teda civilného i vojenského.

Mestskou časťou sa v sprievode prejde cisár, cisárovná, Rimania, Rimanky či legionári. Z Antickej Gerulaty po Maďarskej ulici až do parku kaštieľa sa vydajú o 13.00 h. "Veríme, že ich domáce obyvateľstvo privíta a pokiaľ má niekto doma tuniku alebo si dokáže vyrobiť tógu, nech sa pridá k zástupu Rimanov – nadšencov z piatich krajín sveta pod taktovkou Tovarišstva starých bojových umení a remesiel," pozýva Beata Husová z Múzea mesta Bratislavy (MMB).

Samotnému sprievodu predchádzajú rôzne rodinné súťaže, nechýba preklad obľúbených citátov, odievanie do rímskych odevov, skúšanie účesov, rozoznávanie rímskych chutí či točenie na hrnčiarskom kruhu. Program bude pokračovať v parku v Rusovciach aj po sprievode a podľa organizátorov sa bude každú hodinu meniť. Jeho súčasťou je aj podujatie Limes Day, ktorého cieľom je upozorniť na rímske pamiatky na hranici pozdĺž Dunaja (Limes Romanus). Tú tvorila reťaz rímskych táborov spojených cestami.