Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Bratislava

Budúcnosť divadla Jána Ďurovčíka v Petržalke je otázna

Na snímke choreograf a režisér Ján Ďurovčík. Foto: TASR - František Iván

Miestna samospráva síce takýto zámer privítala, zároveň si však poslanci vyžiadali ďalšie rokovania, v rámci ktorých sa mala spresniť lokalita, doba a výška nájmu či financie na prevádzku zariadenia.

Bratislava 11. októbra (TASR) – Budúcnosť kamenného tanečného divadla Jána Ďurovčíka v bratislavskej Petržalke ostáva naďalej nejasná. Miestna samospráva síce ešte koncom júna takýto zámer privítala, zároveň si však miestni poslanci vyžiadali ďalšie rokovania, v rámci ktorých sa mala spresniť lokalita, doba a výška nájmu či finančné krytie na prevádzku zariadenia.

"Zatiaľ nie sú známe žiadne výsledky z rokovania poslancov s pánom Ďurovčíkom. Poslanci zatiaľ o ničom neinformovali, takže nevedno, kedy by sa takáto téma do zastupiteľstva mohla dostať," uvádza v stanovisku pre TASR mestská časť.

To, že starosta Petržalky Vladimír Bajan či prednosta miestneho úradu Miroslav Štefánik dali petržalským poslancom možnosť na stretnutie s Ďurovčíkom počas tohtoročného leta, potvrdili viacerí miestni poslanci. Niektorí z nich však nevedeli, či sa takéto rokovania vôbec uskutočnili. Iní uviedli, že sa im v celom prípade niečo nepozdávalo a nepáčilo sa im, že boli postavení pred hotovú vec, preto možnosť na spoločné rokovanie nevyužili.

"Považovali sme to za neseriózne," skonštatoval poslanec Jozef Vydra. Pôvodne navrhovanú lokalitu pápežskej lúky, pri Kostole Svätej rodiny, neďaleko Chorvátskeho ramena a zároveň miesto okolo pripravovanej druhej etapy nosného dopravného systému MHD totiž mnohí považujú za lukratívnu lokalitu.

V tejto súvislosti preto podľa Vydru navrhli, aby mestská časť vypracovala územným plán zóny (ÚPN). Konštatuje sa to aj v uznesení z ostatného zasadnutia miestneho zastupiteľstva, v ktorom sa uvádza, že toto územie je veľmi hodnotné a samospráva by mala mať aj v budúcnosti možnosť jeho regulácie. Zároveň miestni poslanci žiadajú, aby sa nepodnikali žiadne kroky, ktoré by mohli viesť k predaju alebo prenájmu nad päť rokov či k zámene pozemkov vo vlastníctve mestskej časti alebo hlavného mesta.

A to až do doby schválenia urbanisticko-architektonickej súťaže a zapracovania do územného plánu mesta, do schválenia územných plánov zón alebo zastavovacích plánov daného územia. Rovnaký zákaz má platiť aj pre pozemky dlhodobo využívané ako verejné parkovisko alebo park, a to až do schválenia generelu zelene a generelu dopravy v mestskom zastupiteľstve.

Na margo navrhovaného spracovania ÚPN mestská časť ale uvádza, že takýto plán nič nerieši a len vyšpecifikuje to, čo je v rámci územného plánu mesta pre dané územie dané. Na druhej strane by divadlo na svojom území rozhodne privítala. "Jednoznačne by prispelo k zvyšovaniu kvality života v mestskej časti," uvádza.

Na tému možného nového divadla pritom zareagovali aj miestne Petržalské noviny. Tie zverejnili anketu, aby sa na danú tému mohli vyjadriť aj samotní obyvatelia. Do ankety sa zapojilo takmer 700 ľudí, z ktorých 80 percent si želá v Petržalke divadlo a 77 percent respondentov by privítalo práve divadlo Jána Ďurovčíka. "Nepovažujeme to za relevantný výsledok, hoci počet zapojených ďaleko prevýšil počet respondentov v iných anketách, napr. v ankete o parkovaní," podotýka mestská časť.

Miestne zastupiteľstvo zároveň v júni vyzvalo všetkých záujemcov, ktorí by chceli do Petržalky priniesť kultúru nadmestského, mestského alebo miestneho charakteru, aby svoje zámery a projekty predkladali do konca septembra tohto roka. O takýto prínos však doteraz neprejavil nikto záujem.

"Myslíme si, že je to predovšetkým o financiách. Určite nie je na Slovensku mnoho ľudí alebo spoločností, ktorí by boli ochotní investovať práve do kultúrnych stánkov. Pán Ďurovčík je v tomto rozhodne výnimkou," dodáva mestská časť.

Zámer divadla bol medzičasom prezentovaný aj mestskej časti Ružinov, čo pre TASR potvrdila ružinovská hovorkyňa Marianna Šebová. Podľa nej sa tým v septembri zaoberala miestna Komisia školstva, kultúry a športu. Na návrh jednej z jej členiek však bol Ján Ďurovčík požiadaný o predloženie návrhu a komplexnejšieho materiálu.

"Predložené boli len základné informácie," povedala Šebová. Bez ďalších informácií, požiadaviek či špecifík projektu nie je podľa hovorkyne možné povedať, že by takéto divadlo bolo v mestskej časti reálne.