Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Brusel odobril peniaze na Starý most, stavba však mešká

Na snímke rekonštrukcia Starého mosta v Bratislave 14. januára 2015. Foto: TASR - Pavel Neubauer

"Starý most musí byť hotový v decembri tohto roku, dokedy má mesto Bratislava nárok na schválené peniaze," apeloval na zhotoviteľa minister dopravy Ján Počiatek.

Bratislava 22. januára (TASR) – Rekonštrukciu bratislavského Starého mosta a vybudovanie električkovej trate do Petržalky Brusel preplatí. Rezort dopravy dnes informoval, že Európska komisia projekt Nosný systém mestskej hromadnej dopravy schválila a z Kohézneho fondu EÚ naň pôjde 63 miliónov eur. Dokončiť však most musia do konca tohto roka a projekt je dnes v sklze desať týždňov.

"Starý most musí byť hotový v decembri tohto roku, dokedy má mesto Bratislava nárok na schválené peniaze. Apelujem preto na investora, ale aj zhotoviteľa, aby zapojili všetky kapacity a stavba bola ukončená načas," vyzýva minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD). Podotýka, že výdavky, ktoré vzniknú po termíne, bude musieť zaplatiť mesto zo svojho rozpočtu.

V polovici januára sa na stavbu, ktorú odštartovali ešte v decembri 2013, prišiel pozrieť nový primátor Ivo Nesrovnal (nezávislý, vystúpil z SDKÚ). Zhotoviteľ, spoločnosť Eurovia SK, mu priznala desaťtýždňové meškanie. Ak by projekt muselo zaplatiť mesto, bola by to podľa neho finančná katastrofa. Nový šéf mesta tak nariadil, že od marca sa bude na moste pracovať nonstop a nová konštrukcia sa bude skladať hneď na dvoch miestach.

Na petržalskej strane Dunaja by sa teda mala zriadiť ďalšia montovňa, kde sa skladá konštrukcia mosta. "Časti mosta sa budú montovať paralelne tak, aby sa to urýchlilo," poznamenal primátor. Nová konštrukcia sa zatiaľ vyrába postupne v ostravských Vítkoviciach a následne sa v Bratislave montuje. Nad Dunaj by prvé metre mosta mali podľa zhotoviteľa začať nasúvať začiatkom februára. "Záleží však aj na klimatických podmienkach, ktoré nás môžu limitovať v určitých prácach," povedala pre TASR hovorkyňa spoločnosti Eurovia SK Lenka Kubejová. Mesačne chcú cez Dunaj vysunúť 30 metrov a posledné kusy mosta by mali vo Vítkoviciach dokončiť do polovice tohto roka.

Od marca začnú robotníci tiež pracovať v trojzmennej prevádzke. Počas vianočných sviatkoch si však napríklad zamestnanci čerpali dovolenku, ktorá trvala až tri týždne. To Nesrovnal označil vzhľadom na časové napätie za nezodpovedné. "Začneme aj nepretržitý stavebný dozor. Pracovníci magistrátu budú neustále práce kontrolovať a budú ma hneď informovať o sklzoch," zdôraznil primátor.

Žeby sa termín nestihol, si firma zatiaľ nepripúšťa. "Zhotoviteľovi je jasná potreba dokončenia diela do konca roka 2015 a robí všetky potrebné opatrenia, aby bola stavba dokončená v termíne, ktorý financovanie z eurofondov neohrozí," dodala Kubejová.

Konzorcium troch firiem na čele s Eurovia SK projekt zrealizuje za 58,8 milióna eur bez DPH, čo bola podľa mesta najnižšia ponúknutá cena. EÚ financuje 85 percent, vláda SR desať percent, mesto zvyšných päť percent.

Projekt je prvou fázou budovania nosného systému mestskej hromadnej dopravy v Bratislave. Aj na druhú časť projektu, dobudovanie električkovej trate v úseku Bosáková – Janíkov dvor, sa Slovensko bude uchádzať o peniaze z eurofondov, ktoré sú k dispozícii v novom Operačnom programe Integrovaná infraštruktúra.