Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Bratislava

Bratislavu opäť dobyje Gabriel Bethlen

Na archívnej snímke dobová bitka Gabriela Bethlena. Foto: TASR - Andrej Galica

Konkrétne pôjde o rekonštrukciu bitky, ktorá sa odohrala na brehu Dunaja pod Bratislavou dňa 14. októbra 1619.

Opakovaná správa Bratislava 1. októbra (TASR) – V Sade Janka Kráľa oživia dnes históriu protihabsburských stavovských povstaní. Milovníci histórie môžu vidieť rekonštrukciu bitky z roku 1619, v ktorej Gabriel Bethlen dobyl Bratislavu.

"Konkrétne pôjde o rekonštrukciu bitky, ktorá sa odohrala na brehu Dunaja pod Bratislavou dňa 14. októbra 1619," uvádza webová stránka podujatia.

Gabriel Bethlen, sedmohradské knieža a organizátor druhého povstania uhorských stavov proti katolíckym Habsburgovcom, v tom čase ovládal celé zvyšné Horné Uhorsko a v ceste na Viedeň mu stála už iba Bratislava. Po nerovnom boji presila Bethlenových mužov dobyla pozície cisárskych vojakov a ten víťazne vtiahol do Bratislavy, kde mu palatín Žigmund Forgáč vydal hrad i uhorskú kráľovskú korunu.

Program podujatia sa začína už o 10.00 h, keď si návštevníci môžu prezrieť vojenský dobový tábor a začne sa aj sprievodný program, zostavený z vystúpení skupín historického šermu či dobových vojenských regimentov. O 13.00 h sa uskutoční sprievod ulicami Starého Mesta, rekonštrukcia bitky je na programe o 16.00 h.