Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Dávajte si pozor: V Bratislave sa pohybuje neznáma mačkovitá šelma

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

O jej pohybe informovala polícia v pondelok 10. augusta.

Bratislava 11. augusta (TASR) – Polícia dnes prehľadávala Národnú prírodnú rezerváciu Šúr pri Bratislave aj s jej priľahlým okolím. Prepátrala lesy, vinohrady, chatovú oblasť, opustené objekty kasární i okolité polia s cieľom nájsť neznámu mačkovitú šelmu, ktorej pohyb na tomto území nahlásil dnes ráno poľovník.

"Oznámenie ani v tomto prípade doposiaľ potvrdené nebolo. Polícia v uvedených oblastiach vykonáva aj naďalej zvýšenú hliadkovú službu," priblížila pre TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Lucia Mihalíková.

Polícia bola o pohybe neznámej mačkovitej šelmy informovaná aj v pondelok 10. augusta. Krátko pred 19.00 h ju na to upozornil občan, ktorý videl šelmu v okolí ulíc Podbrezová a Kamilková v bratislavskej mestskej časti Rača. Pred 22.00 h polícii volala žena, ktorá videla väčšiu mačkovitú šelmu počas venčenia pri rybníkoch Lysy v bratislavských Vajnoroch. Oznámenia polícia preverila. "Prepátrané boli lokality v chatovej oblasti Vajnorská dolina nad Púchovskou ulicou, v lesoparku nad Račou, chatová oblasť Vajnorských jazier a chatová oblasť Žabí majer. Oznámenie doposiaľ potvrdené nebolo," uviedla Mihalíková.

Na neznámu mačkovitú šelmu upozorňujú na svojich weboch hlavné mesto i mestské časti Vajnory a Rača. Reagujú tak na oznámenie polície, podľa ktorej bola šelma videná minulý týždeň v oblasti vinohradov nad spojnicou Púchovskej a Rybničnej ulice v Bratislave. Občanov vyzývajú na obozretnosť. Mestská časť Vajnory momentálne neodporúča verejnosti chodiť do extravilánu. Predseda Poľovníckeho združenia Družstevník Bratislava Vajnory Ján Panák pre TASR uviedol, že vajnorskí poľovníci terén monitorujú cez deň i v noci, chodia na posedy a hľadajú stopy šelmy. Po tej pátra polícia i poľovníci už niekoľko dní. Videná už bola tiež v Senci i Bernolákove.

Oznámenie o pohybe neznámej mačkovitej šelmy sa objavilo už aj z okolia Malaciek. Portál zahori.sk cituje záchranára Tomáša, ktorý mal šelmu vidieť o 00.30 h medzi Malackami a Pernekom. "Mala dlhý chvost a zlatohnedú farbu," opísal záchranár. Polícia však podľa hovorkyne Mihalíkovej žiadne oficiálne ohlásenie z okolia Malaciek neeviduje. "Ani nás na Mestskom úrade v Malackách nikto v tejto súvislosti nekontaktoval," uviedol pre TASR viceprimátor Malaciek Milan Ondrovič.