Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Bratislava

Bratislavské Staré Mesto bude hospodáriť s viac ako 24 miliónmi eur

Ilustračný záber. Foto: TASR - Michal Svítok

Rozhodli o tom poslanci na rokovaní miestneho zastupiteľstva, keď schválili rozpočet mestskej časti na rok 2018, a zároveň zobrali na vedomie výhľad rozpočtov na roky 2019 a 2020.

Bratislava 13. decembra (TASR) – Bratislavské Staré Mesto bude v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške viac ako 24 miliónov eur. Rozhodli o tom staromestskí poslanci na ostatnom rokovaní miestneho zastupiteľstva, keď schválili rozpočet mestskej časti na rok 2018, a zároveň zobrali na vedomie výhľad rozpočtov na roky 2019 a 2020. Samospráva rozpočet hodnotí ako dobrý.

Najviac výdavkov pôjde tradične do školstva, pričom sa v tejto rozpočtovej kapitole počíta okrem iného aj so zvýšením platov nepedagogickým pracovníkom v škôlkach v pôsobnosti mestskej časti. Týka sa to vedúcich jedální, kuchárok, upratovačiek, školníkov či pomocných síl a tento krok vysvetľuje samospráva tým, že v mnohých prípadoch ich platy nedosahovali ani minimálnu mzdu. Najviac finančne podporenými podkapitolami sú základné a materské školy, ale aj školské jedálne.

Okrem školstva investuje mestská časť aj do sociálnych služieb, kultúry, životného prostredia i cestnej dopravy. Skvalitňovať by sa mali služby poskytované v rôznych sociálnych zariadeniach pre seniorov, pre deti sú naplánované rekonštrukcie ihrísk. Pokračovať by sa malo tiež v rekonštrukciách a opravách budov, ciest, chodníkov a schodísk. Počíta sa aj s debarierizáciou staromestského miestneho úradu na Vajanského nábreží. Mestská časť už má projekt aj stavebné povolenie pre vybudovanie výťahu, o ktorom sa hovorí už štvrté volebné obdobie.

"Vzhľadom na to, že miestne zastupiteľstvo už má schválený rozpočet na rok 2018, viem garantovať viac ako miliónové navýšenie zdrojov pre školstvo. Vysoká kvalita staromestských škôl preto bude zachovaná vo všetkých parametroch," uviedol pre TASR staromestský starosta Radoslav Števčík. Zároveň vyzdvihuje plánované otvorenie nových jaslí na Záhrebskej ulici či vybudovanie závlah v Medickej záhrade a v parku Belopotockého. "Reagujeme na klimatické zmeny, v tomto zmysle budeme komunikácie, na ktorých sa nachádzajú stromy, premieňať na súvislé pásy zelene, ako sme to už urobili napríklad na Palackého ulici," doplnil Števčík.