Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Bratislava zrušila tender na prevádzkovateľa verejného osvetlenia

Na archívnej snímke Ivo Nesrovnal. Foto: TASR/Martin Baumann

Hlavné mesto vyhlási súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave nanovo, urobí tak v úzkej koordinácii s ÚVO.

Bratislava 16. marca (TASR) – Hlavné mesto zrušilo súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave, ktorú vyhlásilo koncom mája 2017 a jej trvanie viackrát predĺžilo. Dôvodom je závažné porušenie pravidiel súťaže, a to odhalenie identity niektorých účastníkov tendra, čím už nie je zaručená anonymita súťažiacich. Na piatkovom brífingu to oznámil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal s tým, že došlo k zmareniu podstaty súťaže. Tender preto vyhlásia nanovo.

K pochybeniu zo strany magistrátu podľa Nesrovnala nedošlo, odhalenie identity niektorých súťažiacich sa objavilo v médiách. "Tie informácie prevzali médiá z tlačovej správy, myslím vo februári, tam boli menované jednotlivé firmy, a to je vážne porušenie pravidiel. My sme si dali urobiť interné a externé štúdie a tie boli úplne jasné, súťaž treba zrušiť," povedal primátor. Ako podotkol, šetreniu, prečo tieto informácie unikli, sa musia zoberať príslušné orgány.

Primátor nechcel potvrdiť, či v prípade spomínanej tlačovej správy naráža na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Ten totiž 21. februára informoval médiá, že žiada od hlavného mesta vysvetlenie, prečo opakovane predlžuje lehoty na predkladanie ponúk v súťaži na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia. Zároveň však uviedol, že mu boli v minulom roku k tejto súťaži doručené aj námietky firiem O.S.V.O. comp, Siemens a AVE SK odpadové hospodárstvo. "My nie sme vyšetrovatelia, berieme len na vedomie to, čo sa objavilo v médiách. Odkiaľ to prišlo, treba dohľadať," skonštatoval na otázky TASR Nesrovnal.

Hlavné mesto vyhlási súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave nanovo, urobí tak v úzkej koordinácii s ÚVO. Tender bude nastavený podľa primátora tak, aby nového prevádzkovateľa vybralo nové vedenie hlavného mesta, ktoré vzíde z tohtoročných komunálnych volieb. "Toto vedenie nového dodávateľa vyberať nebude. Chcem ubezpečiť Bratislavčanov, že verejné osvetlenie je zmluvne zabezpečené a nehrozia žiadne katastrofy, ani výpadky," deklaroval Nesrovnal.

V súťaži na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave chcelo mesto s víťazom súťaže uzavrieť zmluvu na 20 rokov v predpokladanej výške 143,69 milióna eur bez DPH. Trvanie tendra bolo niekoľkokrát predlžované. Mestskí poslanci opakovane žiadali primátora, aby túto súťaž zrušil, pretože je podľa nich vo viacerých bodoch dôvodné podozrenie z porušenia zákona o verejnom obstarávaní. V tomto zmysle podali i podnet na ÚVO.

Magistrát dlhodobo trval na tom, že celý proces prebieha transparentne a striktne podľa zákona o verejnom obstarávaní. Súťaž podľa neho predlžovali otázky, ktoré kládli jej účastníci a samospráva na ne musela zo zákona odpovedať. Hlavné mesto v súčasnosti zabezpečuje prevádzku verejného osvetlenia na základe dočasnej zmluvy s doterajším dodávateľom služby, spoločnosťou Siemens.

Mestskí poslanci to vnímajú rozpačito


Zrušenie súťaže na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave vnímajú oslovení poslanci hlavného mesta rozpačito. Niektorí tvrdia, že mesto chcelo z tendra "vykorčuľovať", a preto si našlo ako dôvod odhalenie identity niektorých súťažiacich v médiách. Iných táto situácia neteší, pretože je to len predlžovanie neudržateľného stavu.

Mestskí poslanci pritom opakovane žiadali primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, aby túto súťaž zrušil, pretože je podľa nich vo viacerých bodoch dôvodné podozrenie z porušenia zákona o verejnom obstarávaní. V tomto zmysle podali i podnet na Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO). Poslanec Ján Mrva je na jednej strane rád, že k zrušeniu tendra došlo, primátor si však ale podľa neho našiel dôvod, aby to nebolo z podnetu poslancov, ale pre odhalenie identity uchádzačov. "Považujem to len za zámienku. Reálne tu súťaž mal zrušiť zo zákonných dôvodov, ktoré sme my namietali. Možno je tam podozrenie, žeby nemal byť víťazom ten, ktorý vyhrať reálne mal, podľa podmienok súťaže," povedal pre TASR.

Poslanec Jozef Uhler to vníma tiež skôr ako zámienku na zrušenie súťaže. "Aby to primátor nemusel zrušiť na základe žiadosti poslancov," skonštatoval pre TASR. Poslanca Jána Buocika však správa o zrušení tendra prekvapila. Dlhodobo totiž zastával názor, že nech je aj súťaž s chybami, ale nech je súťaž. "Pretože súčasný prevádzkovateľ sa stará o osvetlenie prakticky bez zmluvy, je to len predlžovanie neudržateľného stavu," uviedol TASR. Poslanec Juraj Káčer to však vníma ako logické vyústenie toho, že už od začiatku sprevádzali súťaž mnohé pochybnosti. "Myslím si, že rovnako by mali zrušiť aj súťaž na zimnú a letnú údržbu a konečne sa vydať cestou vlastného komunálneho podniku," povedal TASR.

Na prvý pohľad by sa podľa poslankyne Lucie Štasselovej zo zrušenia súťaže mohli tešiť tí, ktorí opakovane upozorňujú na netransparentné výberové konanie na prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave. "Magistrát však ako dôvod zrušenia uvádza vyzradenie mien uchádzačov, ktoré neštandardne zverejnil ÚVO samotne. Ak by teda ÚVO chcel naozaj poctivo prešetrovať tender, je vylúčené, aby takto postupovalo," skonštatovala. Dúfa, že doterajšie pripomienky poslancov, ktoré spochybňujú transparentný proces, budú v novej súťaži zohľadnené. Magistrát však trvá na tom, že celý proces prebiehal transparentne a striktne podľa zákona.

ÚVO preveruje zrušenie súťaže


Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) preveruje zrušenie súťaže na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave, ktorú hlavné mesto vyhlásilo koncom mája 2017 a jej trvanie viackrát predĺžilo. ÚVO chce teraz zistiť, či dôvody zrušenia tendra sú v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. Pre TASR to uviedla hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal v piatok informoval, že dôvodom zrušenia súťaže je závažné porušenie pravidiel, a to odhalenie identity niektorých účastníkov tendra. Názvy firiem podľa neho vo februári prevzali médiá z tlačovej správy. Primátor nechcel potvrdiť, či v tomto prípade naráža na ÚVO. Ten totiž 21. februára okrem iného informoval médiá, že mu boli v minulom roku k tejto súťaži doručené aj námietky firiem O.S.V.O. comp, Siemens a AVE SK odpadové hospodárstvo.

"ÚVO konal v medziach platných právnych predpisov, keďže len oznámil informácie, ktoré sú zákonne prístupné, ktoré oznámiť mohol a týkajú sa konaní o námietkach. Tie vzniesli záujemcovia voči podmienkam nastaveným zo strany verejného obstarávateľa – magistrátu," argumentuje Zvončeková. Niektorí z označených záujemcov podľa jej slov už v minulosti prostredníctvom mediálne známych informácií prejavili záujem o účasť v tejto súťaži.

ÚVO zároveň tvrdí, že v žiadnom prípade tu nemožno hovoriť o sprístupnení mien uchádzačov, ktorí predložili vo verejnej súťaži ponuky, keďže neuplynula lehota na predkladanie ponúk. "V danom čase sa okruh potenciálnych záujemcov a uchádzačov stále len tvoril," podotkla Zvončeková. Zoznam uchádzačov, ktorí predložili ponuku, tak podľa nej nemohol byť v tom čase vytvorený a úrad ho ani nemal ako zverejniť.

Celý spôsob zabezpečenia splnenia základnej úlohy hlavného mesta, a to osvetlenia, je podľa ÚVO neštandardný. Bratislava podľa neho totiž niekoľkokrát zvolila ako postup priame rokovacie konanie. "Opakovane zabezpečuje osvetlenie cestou, ktorá sama o sebe istým spôsobom obmedzuje hospodársku súťaž. Na ÚVO prebieha konanie o uložení pokuty za takýto postup magistrátu v roku 2016 a ďalšie opakované postupy z roku 2017 sú predmetom kontroly," priblížila Zvončeková.

V súťaži na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave chcelo mesto s víťazom súťaže uzavrieť zmluvu na 20 rokov v predpokladanej výške 143,69 milióna eur bez DPH. Mestskí poslanci opakovane žiadali primátora, aby túto súťaž zrušil, pretože podľa nich bolo vo viacerých bodoch dôvodné podozrenie z porušenia zákona o verejnom obstarávaní. V tomto zmysle podali i podnet na ÚVO.