Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Bratislava už dnes ožije, začína sa Nu Dance Fest

Nu Dance Fest Foto: www.nudancefest.sk

Festival, ktorý primárne prezentuje slovenských tvorcov tohto druhu umenia, predstaví aj najnovšie trendy v súčasnom tanci a pohybovom divadle v podaní umelcov z Česka, Francúzska, Nemecka či Rakúska.

Bratislava 4. novembra (TASR) - V Bratislave sa dnes začína medzinárodný festival súčasného tanca a pohybového divadla Nu Dance Fest. Šesťdňové podujatie už po deviaty raz organizuje Asociácia súčasného tanca. Festival, ktorý primárne prezentuje slovenských tvorcov tohto druhu umenia, predstaví aj najnovšie trendy v súčasnom tanci a pohybovom divadle v podaní umelcov z Česka, Francúzska, Nemecka či Rakúska. Hlavný festivalový program v A4 - priestore pre súčasnú kultúru dnes o 20.00 otvorí taliansky titul Anticamera v podaní zoskupenia gruppo nanou, ktoré divákom ponúkne svoj názor - "spomalenie a zameranie sa na detail".

"Je to vynikajúco vizuálne spravené predstavenie, zapamätateľná vec. Je to veľmi pomalé, nie je to nič opulentné, megalomanské," uviedla pre TASR riaditeľka festivalu Petra Fornayová k minimalisticky podanému príbehu osamelosti a uzavretosti. S pôsobivým predstavením sa zoznámila na Talianskej platforme pre performing arts, kde ho uviedli medzi najlepšími dielami. "Nesnaží sa dobýjať divákov veľkou filozofiou, ale poskytuje obrovský priestor pre rôzne asociácie," doplnila k produkcii, za ktorou nie sú tanečníci, ale herci s presahom k performing arts, výtvarníci a pohyboví umelci. "Nechcú zachraňovať svet, ale zachraňujú ho práve tým, že už len na javisku sú a ponúkajú veľmi subtílnu vec, na ktorú musíte byť naladení, ale ja dúfam, že to divák vydrží."

V rámci prvého festivalového večera tiež udelia ceny Nu Video Dance pre najlepší slovenský a český tanečný film. "Je to úplne iný žáner ako tanec na javisku, je to tanec pre kameru. Máme prihlásených 22 filmov, cez preselekciu sa dostalo 17, ktoré sú kvalitné a odprezentovateľné, z nich porota vyberie najlepšie tri," poznamenala Petra Fornayová k súťaži a formátu Video Dance, ktorý je podľa nej zaujímavý aj pre diváka. "Dovolím si povedať až prístupnejší ako tanečné predstavenia samotné."

Významným hosťom festivalu a zároveň predsedníčkou medzinárodnej poroty, ktorú tvoria taneční odborníci a filmári (Mira Fornay, Marie Kinsky, Adam Hanuljak), je Claudia Rosiny. "Je to filmová a tanečná kritička, resp. teoretička formátu Video Dance. Je asi najväčšou odborníčkou na tanečný film v Európe. Pôsobí vo Federálnom úrade pre kultúru v Berne," priblížila riaditeľka Nu Dance Festu Claudia Rosiny, s ktorou sa návštevníci festivalu môžu zoznámiť aj počas seminára s názvom Začiatky tanečného filmu/Video Dance vo Švajčiarsku.