Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

V bratislavskej Starej tržnici opäť chystajú Vianočný bazár

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Zisk z bazáru sa prerozdelí medzi neziskové organizácie po celom Slovensku.

Bratislava 13. novembra (TASR) – Bratislavská Stará tržnica sa opäť premení na jeden veľký food festival, kde budú môcť ľudia cestovať po celom svete a pod jednou strechou ochutnať špeciality z rôznych kútov planéty. Budúci týždeň, v nedeľu 22. novembra, sa tam totiž bude konať charitatívny Vianočný bazár. Po prvýkrát sa doňho tento rok so svojimi jedlami a výrobkami zapojí Azerbajdžan a napríklad pri kanadskom stole bude možné ochutnať i whisky s javorovým sirupom.

"Charitatívny bazár je najväčšia spoločná i spoločenská udalosť medzinárodnej diplomatickej komunity na Slovensku, ale podieľa sa na nej i mnoho domácich. Na svojich národných stoloch budú môcť jednotlivé diplomatické misie predávať výrobky typické pre svoju krajinu a aj takto ju návštevníkom predstaviť," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii Lenka Peugniez, koordinátorka bazáru a tiež viceprezidentka Medzinárodného klubu žien v Bratislave, ktorý akciu organizuje. Podotýka, že najlepšie sa predávajú národné špeciality, na čo vsádza i väčšina krajín. Tento rok sa ich v tržnici zíde 35.

Zisk z bazáru klub prerozdelí medzi neziskové organizácie po celom Slovensku. Vlani sa na akcii vyzbieralo takmer 92.000 eur, ktorými podporili mnohé programy zamerané na bezdomovectvo, menšiny, seniorov, ženy a deti v núdzi, zdravotnícky sektor, vzdelanie alebo ľudí so znevýhodnením. Celkovo bolo 45 projektov. "Neziskové organizácie nám môžu poslať žiadosť a charitatívny výbor, zložený z členiek klubu, ju posúdi, prípadne si dohodne návštevu. Vždy sa totiž chodíme pozrieť, či organizácia existuje a či to, čo žiada, je aktuálne," vysvetľuje Peugniez, ako prebieha prerozdeľovanie vyzbieraných peňazí. Charitatívny výbor následne hlasuje, či žiadosť predloží predstavenstvu klubu, ktoré ju tiež ešte musí schváliť. "Potom od organizácií vyžadujeme, aby nám predložili faktúry a fotodokumentáciu," dodala Peugniez.

Okrem zisku z národných stolov sa budú peniaze zbierať aj na vstupnom na bazár či na predaji tombolových lístkov. Popri 35 národných stoloch návštevníci v tržnici nájdu aj stoly šiestich neziskových organizácií, ktoré tam budú prezentovať svoju činnosť či štyri medzinárodné školy. Tie zase zorganizujú aktivity pre deti.

Vlani bazár navštívilo 4200 hostí. Tento rok sa koná už jeho 24. ročník a bude prebiehať od 10.00 do 17.00 h. Od roku 1990 klub získal a rozdelil na dobročinné účely viac ako milión eur.