Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Bratislava: Mínusové teploty si už vyžiadali výjazd posypovej techniky

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Magistrát už v skorých ranných hodinách vydal pokyn na posyp Mosta SNP. Začala sa na ňom totiž vytvárať námraza.

Bratislava 25. novembra (TASR) – Pre teploty pod nulou museli do bratislavských ulíc vyraziť dnes po prvý raz v tejto zimnej sezóne posýpacie autá. Bratislavský magistrát už v skorých ranných hodinách vydal pokyn na posyp Mosta SNP. Začala sa na ňom totiž vytvárať námraza. "Most SNP bol posypaný solmagom, ekologickým posypovým materiálom, ktorý tak zabráni možnej námraze," informovala TASR Katarína Kohútiková z magistrátu hlavného mesta.

Od uplynulého víkendu sú podľa jej slov v pohotovosti dve posýpacie autá s priemyselnou soľou nad štyri tony a jedno posýpacie vozidlo nad štyri tony so solmagom, ekologickým posypovým materiálom. Hlavné mesto tvrdí, že je pripravené okamžite vyslať posýpacie vozidlá do terénu. "Najmä do najkritickejších úsekov, ako sú napríklad kovové mosty či úsek Koliba – Kramáre," podotkla Kohútiková.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal deklaruje, že celkovú pripravenosť posypovej techniky bude osobne kontrolovať. "Vyzvali sme i mestské časti, aby z dôvodu lepšej synchronizácie zimnej údržby poskytli mestu kontakt na pracovníka zodpovedného za zimnú údržbu v každej mestskej časti, aby sme naše aktivity vedeli koordinovať," povedal primátor.

Ako pred časom uviedol, zimná údržba v Bratislave bola v minulosti terčom kritiky, v tomto zimnom období sľubuje zlepšenie. Kolapsu dopravy cez zimu má podľa Nesrovnala zabrániť aj preventívny posyp ciest. Bratislavská samospráva tvrdí, že zaistila lepšiu komunikáciu medzi jednotlivými dispečingmi – Dopravného podniku Bratislavy, mestskej polície či spoločnosti A.R.K. technické služby, ktorá vykonáva zimnú údržbu komunikácií I. a II. triedy či prejazdných úsekov štátnych ciest na území hlavného mesta. Tieto dispečingy by už mali čerpať informácie o počasí z jednej meteorologickej služby.

Posýpacie autá a pluhy budú sledované prostredníctvom GPS a magistrát chce umožniť, aby informácie o ich pohybe sledovala vďaka internetu aj verejnosť. Posýpacia technika bude túto zimu v prípade potreby čakať vonku na svojich postoch.

So zimnou pohotovosťou začína Bratislava podľa poveternostných podmienok 15. novembra až 20. decembra a končí 28. februára až 15. apríla. Riadenie zimnej údržby je rozdelené do niekoľkých stupňov podľa naliehavosti a rozsahu zásahu komunikácií zlými poveternostnými podmienkami.