Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Bratislava

Bratislava podporí udržateľné hospodárenie so zrážkovou vodou

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dušan Hein

Záujemcovia sa budú môcť uchádzať o jednorazovú finančnú podporu do výšky 50 percent z ceny preinvestovaných nákladov, maximálne však do 1000 eur.

Bratislava 13. júla (TASR) – Hlavné mesto podporí formou finančného príspevku malé projekty udržateľného hospodárenia so zrážkovou vodou s cieľom zlepšiť mikroklímu mestského prostredia. TASR o tom informovala Iveta Kešeľáková z bratislavského magistrátu.

Záujemcovia sa budú môcť uchádzať o jednorazovú finančnú podporu do výšky 50 percent z ceny preinvestovaných nákladov, maximálne však do 1 000 eur. Mesto môže príspevok poskytnúť na náklady spojené s nákupom zariadení na vsakovanie zrážkovej vody na pozemkoch vlastníkov, na vytvorenie systémov na zadržanie zrážkovej vody a jej následné využitie na zavlažovanie či ako úžitkovú vodu. Taktiež na vytvorenie vegetačných striech či realizáciu vodopriepustných povrchov.

Zrážková voda v súčasných sídlach nemôže totiž prirodzene vsakovať do pôdy a obnovovať tak zásoby podzemnej vody. Namiesto toho odteká po spevnenom povrchu do stokovej siete, zaťažuje čistiarne odpadových vôd alebo prívalovo vodné toky, čo veľakrát spôsobuje lokálne záplavy.

"Zároveň sa pôda v zastavanom území nadmerne vysušuje, trpí tým vegetácia, a tým sa mení aj mikroklíma. Prostredníctvom týchto opatrení je možné opätovne vracať zrážkovú vodu do obehu a zabezpečiť prirodzený kolobeh vody," uviedla Zuzana Hudeková z kancelárie hlavnej architektky mesta Bratislava.

Postupná urbanizácia krajiny má za následok stále sa zvyšujúci podiel zastavaných nepriepustných plôch na úkor pôvodných prírodných vodopriepustných plôch, čo veľmi negatívne ovplyvňuje prirodzený kolobeh vody v danej lokalite. "Povrchy sú v letných mesiacoch nadmieru prehrievané a v zime nadmieru ochladzované, čo má negatívny dopad aj na energetickú bilanciu okolitých budov, či už pri kúrení alebo v lete pri chladení," podotkla hlavná architektka mesta Bratislava Ingrid Konrad.

Žiadosť o finančný príspevok na úhradu nákladov súvisiacich s udržateľným hospodárením so zrážkovou vodou môžu záujemcovia hlavnému mestu podať vždy k poslednému dňu mesiaca, najneskôr však do 30. septembra či do vyčerpania rozpočtovaných finančných prostriedkov.

Tento grantový program, na ktorý v rozpočte mesta vyčlenili 50 000 eur, vychádza z projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy. Jeho cieľom je minimalizovať negatívne dosahy zmeny klímy v hlavnom meste.