Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Bratislava

Na bratislavské Námestie slobody je vstup iba na vlastné riziko

Námestie slobody v Bratislave, ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Tabuľky s takouto výstrahou osadilo hlavné mesto.


Bratislava 9. novembra (TASR) – Na jedno z najväčších námestí v Bratislave možno vstúpiť už len na vlastné riziko. Tabuľky s takouto výstrahou osadilo hlavné mesto na Námestie slobody. Na jar sa ho totiž chystá na kritických miestach opraviť, dovtedy chce pred priestorom v zlom stave občanov takto vystríhať.

"Priestor na Námestí slobody je v havarijnom stave, potrebuje na viacerých miestach opraviť. Budeme lokálne sanovať dlažbu a opravovať platňami prepadnuté kanály a diery," uviedla pre TASR hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Na vstupoch na námestie ale zatiaľ, na niekoľko mesiacov, pribudli tabuľky s nápisom Vstup na vlastné nebezpečie. "Priestor sme v týchto dňoch označili kvôli tomu, aby si návštevníci dali zvýšený pozor na bezpečnosť a označenia tam zostanú, až kým sa chyby neodstránia," vysvetlila Skokanová.

Takéto ceduľky sa však podľa Matúša Čupku z občianskeho združenia Zelená hliadka umiestňujú do vojenských lesov, kde sa strieľa, nie do centra európskej metropoly. "Mesto takto iba prenáša zodpovednosť na návštevníka namiesto toho, aby vyvinuli snahu aspoň niečo hneď urobiť, čo je nepochopiteľné," povedal Čupka pre TASR. Poukazuje na to, že ak sa dnes návštevníkovi niečo na námestí, ktoré sa postupne rozpadáva pred očami, stane, bude to iba jeho problém.

"Ľudia nemôžu na opravu námestia čakať mesiace," podotýka Čupka. Zrevitalizovať námestie do podoby, aby tam nehrozilo zranenie, by podľa neho dokázali aj oni sami v Zelenej hliadke. "Je to tam pritom v takomto stave už dlhé roky," dodal.

V prvej polovici budúceho roka má potom podľa hovorkyne dôjsť k výraznejšej obnove námestia, a to v rámci projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy. Ešte vlani mesto vysvetľovalo, že zrážkovú vodu chcú na námestí v jeho hornej časti zachytávať. To má byť len jeden z mnohých projektov na zmenu klímy v hlavnom meste, ktoré financujú nórske fondy.

"Potrebujeme zachytávať zrážkovú vodu v území, ktoré sa dnes odkanalizováva. Nielenže nám potom nebude stačiť stoková sieť, ale budeme potrebovať, aby sa zrážková voda vsakovala, lebo nám klesá hladina podzemnej vody," vysvetľovala minulý rok Zuzana Hudeková z Kancelárie hlavnej architektky mesta.

Mesto tvrdí, že chce ešte opraviť Kamenné námestie či Trnavské mýto. Pripomína tiež, že predstaničný priestor už revitalizáciou prešiel. "Vymeniť asfalt a prestriekať čiary je ako zabaliť prázdnu škatuľku do krajšieho baliaceho papiera," podotkla Zelená hliadka.