Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Bratislava

Múzeum colníctva a finančnej správy je otvorené aj cez víkend

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Bratislava 4. augusta (TASR) – Letné víkendy v hlavnom meste ponúkajú možnosť zoznámiť sa s dejinami colníctva. V prázdninovom režime je totiž Múzeum colníctva a finančnej správy v Devínskej Novej Vsi prístupné aj počas soboty a nedele.

"V rozšírených otváracích hodinách sa na expozície múzea môžu počas víkendu návštevníci pozrieť od 10.00 h do 18.00 h," spresnila hovorkyňa Finančnej správy (FS) Ivana Skokanová. Pripomenula, že návšteva múzea môže byť zaujímavým spestrením výletov, ktorých cieľom je Cyklomost slobody či jeho okolie. Múzeum sa nachádza v blízkosti cyklomosta na Istrijskej ulici.

Múzeum colníctva a finančnej správy otvorili v januári 2018. Stalo sa tak pri príležitosti Medzinárodného dňa colníctva, ktorý sa oslavuje od roku 1983 na počesť výročia prvého zasadnutia Rady pre colnú spoluprácu. Novú expozíciu pripravila FS v budove, ktorá kedysi slúžila ako mýtnica (Kendeffyho dom). Postavená bola okolo roku 1771. Štandardne je múzeum otvorené každý utorok a štvrtok od 9.00 hod. do 17.00 h.

Návštevník v múzeu môže vidieť ukážku colnej pracovne z tridsiatych rokov minulého storočia, spoznať historický vývoj výberu mýta, cla a daní na území dnešnej SR od najstarších čias až po súčasnosť. Expozíciu múzea spestrujú uniformy a pracovné nástroje colníkov. K exponátom patria i predmety zadržané colníkmi v súčasnosti - pašovaný tovar, nelegálny dovoz, ale i falzifikáty známych značiek.