Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislava

Bratislavskí poslanci plánujú hromadný pozmeňovací návrh k rozpočtu

Obchodná ulica v Bratislave Foto: TASR/Dušan Kittler

Chcú tak spoločnými silami zapracovať do návrhu rozpočtu zmeny, ktoré majú byť v prospech hlavného mesta.

Bratislava 1. apríla (TASR) – Bratislavskí mestskí poslanci plánujú pripraviť hromadný pozmeňovací návrh k rozpočtu, ktorý na poslednom mestskom zastupiteľstve nezaradili do programu. Chcú tak spoločnými silami zapracovať do návrhu rozpočtu zmeny, ktoré majú byť v prospech hlavného mesta. Pred dnešným mimoriadnym rokovaním Mestskej rady to vyhlásili zástupcovia štyroch poslaneckých klubov.

Na zasadnutí Mestskej rady má byť dnes podľa poslancov prerokovaný návrh rozpočtu mesta v nezmenenej podobe. "Je tu isté sklamanie, že primátor nestiahol starý rozpočet. Na druhej strane, sa však získal čas na to, aby poslanci urobili v rozpočte, ktorý je predstavený, dôležité zmeny," povedal predseda Bratislavského klubu Ján Budaj. Podľa jeho slov má každý poslanecký klub svoje priority a finančná komisia sa nedostala ani do jednej tretiny týchto návrhov a zmien. "Pokúsime sa o konštruktívny prístup a pripravíme spoločne veľký pozmeňovací návrh," vysvetlil Budaj. Ako tvrdí, problémov je v návrhu rozpočtu veľa. Bratislavskému klubu prekáža najmä to, že mesto nevyhradilo peniaze na prípravu územného plánu alebo projektov na hlavné verejné priestranstvá.

Predsedníčka poslaneckého klubu Bratislava Inak Katarína Augustinič upozorňuje na problém s verejnou dopravou. Magistrát totiž podľa nej v rozpočte vyčlenil pre Dopravný podnik Bratislava (DPB) dotáciu, ktorá má byť likvidačná. "Budeme pripravovať pozmeňovací návrh tak, aby DPB dostal viacej peňazí na bežnú prevádzku," priblížila Augustinič. 

Hromadným pozmeňovacím návrhom chce zmeniť doterajšiu podobu rozpočtu aj Klub pre Bratislavu. Podľa jeho predsedu Martina Borguľu sa jeho členovia dohodli, že každý z nich predloží jednu prioritu pre obyvateľov a návštevníkov mesta. "Za mňa je to rekonštrukcia Amerického námestia. My máme priorít desiatky, ale je to stabilizačný, nie rozvojový rozpočet," skonštatoval Borguľa.

Pravicový klub na čele s predsedom Jozefom Uhlerom je pripravený podporiť rozpočet s pozmeňovacím návrhom, ktorý už existoval pred týždňom. "Sme však otvorení každej pozitívnej zmene, ktorú chceme s kolegami pripravovať," spresnil Uhler. Do pozmeňovacieho návrhu na minulé zastupiteľstvo sa klubu už vraj podarilo presadiť zmeny týkajúce sa predovšetkým cyklodopravy a sociálnych vecí.

Budaj chce finančnú komisiu, ktorej je šéfom, zvolať po veľkonočných sviatkoch. Podľa neho bude komisia pokračovať v prerušenej práci, pretože nedokázala prejsť ani polovicu pozmeňovacích návrhov k rozpočtu. "Taktiež by som si želal, aby primátor zvolal stretnutie s občanmi," dodal predseda Bratislavského klubu.

Podľa hovorkyne Bratislavy Ivany Skokanovej k návrhu rozpočtu sa viedli viaceré diskusie s mestskými poslancami a prerokovával sa aj na mimoriadnych finančných komisiách i mestskej rade. "Cieľom je prijať rozpočet. Ten súčasný návrh, ktorý je aj na webovej stránke mesta, nie je možné meniť. Všetky pripomienky poslancov, ktoré posielali, boli zapracovávané do jednej tabuľky, ku ktorej sa vyjadrovali jednotlivé odborné oddelenia magistrátu," vysvetlila. Tieto pripomienky môžu byť podľa jej slov následne prebraté až na rokovaní mestského zastupiteľstva. Ako však tvrdí, bratislavský primátor sa diskusii nebráni. "Akákoľvek bude, môže viesť k niečomu pozitívnemu, pretože rozpočet musíme prijať," dodala.

Mestskí poslanci predpokladajú, že mimoriadne mestské zastupiteľstvo, na ktorom by sa malo o návrhu rozpočtu opäť rokovať, sa môže konať 9. apríla, magistrát však tento termín zatiaľ nepotvrdil.

Ako TASR informovala Skokanová, mimoriadna Mestská rada dnes odporučila prerokovať návrh mestského rozpočtu na mestskom zastupiteľstve. Podľa jej slov za hlasovali všetci prítomní členovia Mestskej rady.