Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Ľudí bez domova monitorujú aj petržalskí sociálni pracovníci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vonku sa podľa ich zistení nenachádzajú žiadne maloleté deti a nezaznamenali ani žiadne vážne prípady, ktoré by si vyžadovali prípadnú zdravotnú pomoc.

Bratislava 1. marca (TASR) - Sociálni pracovníci v bratislavskej Petržalke denne monitorujú v aktuálnom mrazivom počasí ľudí bez domova. Vonku sa podľa ich zistení nenachádzajú žiadne maloleté deti a nezaznamenali ani žiadne vážne prípady, ktoré by si vyžadovali prípadnú zdravotnú pomoc. TASR o tom informovala Mária Halašková z petržalského miestneho úradu.

Pracovníci sociálneho oddelenia budú aj vzhľadom na pretrvávajúce nízke teploty ľudí bez domova informovať o možnostiach prespať v nocľahárni, ako aj o výdaji čaju na určených miestach. "Pracovníci sociálneho oddelenia bezdomovcom pravidelne poskytujú sociálne poradenstvo alebo výpomoc, pomáhajú im pri vybavovaní osobných dokladov. Prax je však taká, že väčšina ľudí bez domova odbornú pomoc stále odmieta. Dokonca aj v krutých mrazoch uprednostňujú pobyt vonku pred možnosťou ísť do nejakého zariadenia alebo ubytovne," priblížila Halašková.

V zimných mesiacoch vyhlasuje mestská časť verejnú zbierku šatstva a prikrývok na pomoc ľuďom bez domova. Petržalčania do Denného centra na Vyšehradskej ulici priniesli 20 pánskych a dámskych vetroviek, 50 pulóvrov, teplú spodnú bielizeň, plné vrece šálov, čiapok, rukavíc, čižiem, 15 hrubých diek, spacie vaky, nohavice a štyri futrované kabáty. "Pracovníci sociálneho oddelenia tieto veci priebežne rozvážali bezdomovcom na miesta, kde sa zdržiavajú," podotkla Halašková.

Bratislava vyhlásila pre pretrvávajúce mrazivé počasie do piatka (2.3.) krízovú situáciu a spoločne s mimovládnymi organizáciami prijíma opatrenia na pomoc ľuďom bez domova. V hlavnom meste funguje v aktuálnom mrazivom počasí aj SOS linka občianskeho združenia (OZ) Vagus s číslom 0949 655 555 alebo mobilná aplikácia Vagus SOS. Ľudia tu môžu nahlásiť polohu a stav človeka, ktorý v mrazoch potrebuje pomoc.

V novembri 2016 bolo na území Bratislavy sčítaných minimálne 2064 ľudí bez domova. Odhadovaný počet týchto osôb je však podľa organizácií, ktoré s nimi pracujú, 4000 až 5000. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) predpovedá do piatka (2.3.) na území Bratislavy mrazivé počasie.