Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Bratislava

Dúbravka chce dať do poriadku schátraný objekt na Ul. ktp. Jána Rašu

Bratislavská Dúbravka chce získať a dať do poriadku zdevastovanú budovu niekdajšieho predškolského zariadenia na Ulici kpt. Jána Rašu a opäť v nej vytvoriť materskú školu. Foto: TASR/Erik Máder

Potrebné financie na rekonštrukciu chce mestská časť nájsť aj prostredníctvom externých zdrojov.

Bratislava 30. júna (TASR) - Bratislavská Dúbravka chce získať a dať do poriadku zdevastovanú budovu niekdajšieho predškolského zariadenia na Ulici kpt. Jána Rašu a opäť v nej vytvoriť materskú školu. Budovu, ktorá je vo vlastníctve Slovenského Červeného kríža (SČK) a Ministerstva vnútra (MV) SR, chce získať prostredníctvom odkúpenia i zámeny nehnuteľností. Opatrenie dnes schválili dúbravskí poslanci na zasadaní miestneho zastupiteľstva.

Od SČK, ktorý vlastní 2/5 budovy, má Dúbravka možnosť kúpiť podiel za 12.000 eur. Zvyšné 3/5 vo vlastníctve ministerstva vnútra chce mestská časť riešiť zámenou objektov, pričom ministerstvu ponúka budovu telocvične na Bilíkovej ulici. Rezort so zámenou súhlasí a mestskej časti je ochotný v rámci zámeny aj doplatiť 15.000 eur.

Juraj Káčer, ktorý je nielen miestnym, ale aj krajským poslancom, vyjadril presvedčenie, že táto zámena je pre mestskú časť užitočná i potrebná zároveň. Poukázal na fakt, že pôjde o scelenie majetku, keďže objekt telocvične gymnázia má v majetku mestská časť, no budovu gymnázia zasa ministerstvo vnútra. "Navyše rezort vnútra prisľúbil zrekonštruovať telocvičňu," uviedol Káčer.

Za prioritnú však Káčer považuje najmä samotnú sanáciu objektu na Ul. kpt. Jána Rašu, ktorý je v dezolátnom stave. "Súčasný stav budovy je nebezpečný, obývajú ju bezdomovci, ktorí ju zničili a znečistili tak, že ak chcete vidieť interiér, musíte mať silný žalúdok," vyjadril sa počas rokovania zastupiteľstva.

Dodal, že budova je na pozemku, ktorý získala mestská časť v rámci výmeny pozemkov, ktorá sa týkala parku Belopotockého v Starom Meste a lokality Pod záhradami v Dúbravke. "Hoci teda budova nie je v našom vlastníctve, je na našom pozemku a my sa musíme postarať o to, aby nepredstavovala také ohrozenie pre svoje okolie, ako je tomu v súčasnosti," zdôraznil Káčer.

Jeho slová podporil aj zástupca starostu Ľuboš Krajčír. "Budova je v nebezpečnom stave, musíme urobiť všetko pre to, aby sme ju dali do poriadku," povedal Krajčír.