Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislava

Do hlavného mesta dnes zavítajú Lucie a bosorky

Ilustračné foto Foto: TASR

Tento deň v minulosti považovali ľudia za takzvaný stridží. Stridžie dni sa začínali tradične 25. novembra a končili 21. decembra.

Bratislava 13. decembra (TASR) – Do hlavného mesta zavítajú v nedeľu (13.12.) Lucie a bosorky. Verejnosť ich môže stretnúť o 15.00 h na bratislavských mestských hradbách a o dve hodiny neskôr na Primaciálnom námestí. V Bratislave tak priblížia predvianočné ľudové zvyky spojené so sviatkom sv. Lucie. Tento deň v minulosti považovali ľudia za takzvaný stridží. Stridžie dni sa začínali tradične 25. novembra a končili 21. decembra. TASR informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

V minulosti na Luciu obchádzali dedinu pastieri a trúbili na trúbach, aby zahnali bosorky. Práskali bičmi, hrali na píšťalách a cengali zvoncami. Ľudia kedysi verili, že strigy majú moc zmeniť sa na mačky, aby sa ľahšie dostali do domov ľudí.

"Lucie boli biele bytosti so zamúčenými tvárami, bosorky zasa čierne postavy s tvárami zafarbenými sadzami. Práve na toto ponímanie chce nadviazať Bratislavské kultúrne a informačné stredisko v programoch Lucia na ľade a Bosorky na hradbách," priblížila Skokanová.

Návštevníkov podujatí privítajú pastieri na hradbách i na námestí hlukom a cesnakom, ktorý budú mať na sebe. Výzdobou podujatia budú aj dekorácie z tekvíc. "Návštevníci sa budú môcť zúčastniť aj na malom kvíze o tradíciách spojených s Luciou. Medzi účastníkmi akcií sa budú prechádzať postavy v bielom a čiernom oblečení a na Primaciálnom námestí budú korčuľovať na klzisku," povedala hovorkyňa.

Ľudia, ktorí majú doma vydarený kostým strigy, bosoráka, Lucie či mačky, si v ňom môžu v nedeľu zakorčuľovať. Najkrajší kostým bude odmenený. "Špeciálnym hosťom na ľade bude Zuzana Haasová s kapelou," dodala Skokanová.