Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislava

Aktivista M. Dragun spustil petíciu za obnovu Sadu Janka Kráľa

Na ilustračnej snímke zreštaurovaná socha Janka Kráľa v Sade Janka Kráľa. Foto: TASR/Martin Baumann

Petíciou požaduje obnovenie chodníkov v Sade Janka Kráľa a jeho okolí a vybudovanie moderných bežeckých tratí podľa zahraničného vzoru.

Bratislava 6. augusta (TASR) – V bratislavskej Petržalke spustili ďalšiu petíciu, tentoraz internetovú. Týka sa obnovy Sadu Janka Kráľa ako národnej kultúrnej pamiatky a najstaršieho verejného parku v strednej Európe. Stojí za ňou občiansky aktivista Miroslav Dragun, ktorý sa ňou obracia na mestskú časť, hlavné mesto a ďalšie ústredné orgány štátnej správy.

Petíciou požaduje obnovenie chodníkov v Sade Janka Kráľa a jeho okolí a vybudovanie moderných bežeckých tratí podľa zahraničného vzoru. Obnoviť by sa mali aj zverokruhy, a tiež existujúca fontána, ktorá by podľa neho mala predstavovať niečo monumentálnejšie. Navrhuje tiež zlepšenie komplexnej starostlivosti o zeleň, zvýšenie počtu smetných nádob, osadenie nového LED osvetlenia, pitných fontán, či obnovu verejných toaliet.

"Osvetlenie je vo večerných hodinách v katastrofálnom stave, biedne. Keď prídete do sadu, zistíte, že sa nemáte kde občerstviť pitnou vodou a aj tých pár (pitných fontánok, pozn. TASR), čo tu je, sú dlhé roky zatvorené a nefunkčné. Je tiež hanbou, že v najstaršom verejnom parku si nemajú kde návštevníci odbehnúť na toaletu a musia využívať tie v blízkom nákupnom centre," uviedol na pondelňajšom brífingu Dragun. Tomu chýbajú aj informačné tabule o Sade Janka Kráľa a jeho histórii a za hanbu sadu označuje erotický salón, ktorému by vraj obmedzil činnosť. Na jeho mieste si vie predstaviť skôr kaviareň alebo reštauráciu.

V súvislosti s obnovou Sadu Janka Kráľa navrhuje tiež vypísanie súťaže architektonických návrhov jeho revitalizácie. Podľa urbanistu Ivana Siláčiho však treba v prvom rade vyriešiť dlhodobú komplexnú starostlivosť o zeleň a mobiliár. "Keď budeme zvládať naoko jednoduché činnosti, potom môžeme hovoriť o súťaži, ktorá by navrhla riešenie parku s rešpektovaním všetkých jeho historických vrstiev. Potom môže prísť architektonická, urbanistická alebo krajinárska súťaž na riešenie Sadu Janka Kráľa," skonštatoval Siláči s tým, že spoluprácu vidí nielen so samosprávou, ale tiež blízkym nákupným centrom a neďalekým developerom.

Mestská časť vo svojom stanovisku uvádza, že na vyjadrenia aktivistu, ktoré majú byť predvolebnou kampaňou, nebude reagovať. Doteraz podľa nej o Sad nejavil záujem a nepredložil ani žiadne fakty či posudky. "Keďže ide o najstarší verejný park v strednej Európe, je samozrejmé, že stromy tam majú 100 a viac rokov a celý park podlieha aj prísnej kontrole pamiatkového ústavu. Ubezpečujeme, že sa oňho staráme s patričnou odbornosťou a profesionalitou," píše mestská časť.

Samospráva zároveň vyjadrila ľútosť na udalosťou z uplynulého víkendu, kedy na jedného návštevníka spadol konár stromu. "Podľa zistení odborníkov išlo o zdravý strom, ktorý bol olistený, nejavil žiadne známky napadnutia škodcami ani hnilobou, a tým pádom nejavil ani náznak toho, že by k zlomeniu jeho konárov mohlo dôjsť," podotkla samospráva.