Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Bratislava

Areál hradu Devín dnes čistili dobrovoľníci

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Počas dneška a soboty 10. júna sa viac ako 10.000 dobrovoľníkov zúčastňuje na najväčšom stredoeurópskom podujatí firemného dobrovoľníctva Naše Mesto.

Bratislava 9. júna (TASR) – Viac ako 100 dobrovoľníkov dnes v areáli hradu Devín odstraňovalo náletovú zeleň, orezávalo kríky či zbieralo odpadky a kamene, aby zvýšili bezpečnosť návštevníkov a zatraktívnili priestor tejto národnej kultúrnej pamiatky. Akciu pripravilo hlavné mesto v spolupráci s Múzeom mesta Bratislavy v rámci celoslovenského dobrovoľníckeho podujatia "Naše Mesto 2017“. TASR o tom informovala Katarína Kohútiková z komunikačného oddelenia bratislavského magistrátu.

Do akcie sa zapojili dobrovoľníci z Múzea mesta Bratislavy, Generálneho investora Bratislavy, bratislavského magistrátu a Nadácie Pontis. "Viac ako 100 ľudí sa dnes dobrovoľne podujalo na skultivovanie hradu. Ďakujem za záujem nielen externým dobrovoľníkom, ale aj našim zamestnancom, ktorí sa do akcie zapojili. Je to rekordný počet, oproti vlaňajšku sa totiž počet dobrovoľníkov zdvojnásobil," povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Čistenie areálu prebiehalo od ranných hodín počas celého dopoludnia. V rámci čistenia dobrovoľníci odstraňovali náletovú zeleň v areáli, vytrhávali burinu, orezávali kríky a zbierali odpadky a kamene. V minulom roku sa táto akcia konala v rovnakom čase, pričom sa jej zúčastnilo približne 60 dobrovoľníkov.

Táto dobrovoľnícka aktivita podporila rekonštrukčné práce pamiatkovej obnovy hradu zamerané na znovusprístupnenie horného hradu verejnosti. Ten bol aj s expozíciou po deviatich rokoch sprístupnený od 5. mája opäť pre verejnosť.

Počas dneška a soboty 10. júna sa viac ako 10.000 dobrovoľníkov zúčastňuje na najväčšom stredoeurópskom podujatí firemného dobrovoľníctva Naše Mesto. Organizuje ho Nadácia Pontis. Dobrovoľníci pomôžu 233 neziskovým organizáciám, nízkoprahovým centrám, domovom sociálnych služieb, ale aj školám či škôlkam zlepšiť prostredie, v ktorom pôsobia. Dobrovoľníci zo 131 firiem budú v 52 mestách a obciach po celom Slovensku.