Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislava

Archeologické prieskumy na Bratislavskom hrade priblíži infocentrum

Z výstavby garáží na Bratislavskom hrade. Bratislava, 13. marca 2015. Foto: TASR/ Michal Svítok

Verejnosť môže od dnešného dňa na Bratislavskom hrade spoznať, ako prebiehal archeologický prieskum v rokoch 2008 až 2014 a taktiež sa dozvedieť o ochrane nálezov nájdených v jeho areáli.

Bratislava 16. marca (TASR) – Verejnosť môže od dnešného dňa na Bratislavskom hrade spoznať, ako prebiehal archeologický prieskum v rokoch 2008 až 2014 a taktiež sa dozvedieť o ochrane jednotlivých archeologických nálezov nájdených v jeho areáli. Takúto formu prezentácie im oddnes poskytne Informačné centrum Kancelárie Národnej rady (NR) SR na Západnej terase Bratislavského hradu.



Archeologické prieskumy a jednotlivé nálezy sú v centre prezentované formou výstavy na plagátoch alebo v digitálnej forme na monitore. "Toto informačné centrum sme zrealizovali, aby sme verejnosti dokázali prezentovať tieto nálezy a vytvorili priestor na diskusiu verejnosti i odborníkov," povedal vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan. V nasledujúcich týždňoch sa tu má podľa jeho slov konať niekoľko stretnutí verejnosti s archeológmi, architektmi, reštaurátormi a inými odborníkmi. "Vždy vo štvrtok budeme organizovať stretnutia, kde bude program diskusie o ochrane nálezov a o tom, čo bolo v rámci archeologických prieskumov odhalené," priblížil kancelár.

Podľa Milana Horňáka, ktorý stál pri archeologickom výskume Bratislavského hradu, bude v informačnom centre verejnosti predstavený výskum, ktorý prebiehal na Severnej terase a v rámci nádvoria hradného paláca. "Od neskorej doby kamennej až po obdobie baroka," spresnil. Na plagátoch i v digitálnej podobe sú prezentované len tie najkrajšie nálezy. "Nálezov bolo totiž strašne veľa. Len z roku 2013-2014 je viac než 150.000 artefaktov," podotkol Horňák.

Na pozvanie predsedu NR SR Petra Pellegriniho dnes prišli na Bratislavský hrad aj zahraniční archeológovia, Bojan Djurić, Balázs Komoróczy a Heinrich Zabehlicky, aby ohodnotili pri výstavbe podzemných garáží nájdené keltsko-rímske nálezy a ich ochranu. Spoločne sa zhodli, že sú dodržané všetky štandardy. "Čo sa týka samotného priebehu archeologického prieskumu, boli pri ňom dodržané súčasné štandardy archeologickej práce. Dokumentácia postupu prieskumu je na vynikajúcej úrovni a čo sa týka stupňa prezentácie a ochrany, spĺňa to všetky požiadavky," povedal odborník na dobu rímsku a autor slovinskej legislatívy zameranej na ochranu pamiatok a archeologických nálezov Bojan Djurić.

Podľa zahraničných archeológov sú nájdené keltsko-rímske nálezy veľmi unikátne a prilákajú pozornosť aj svetovej verejnosti. Djurić upozornil, že v minulosti bolo na hrade mnoho zásahov. "Tie však neodborným spôsobom poškodili archeologické úložiská, vysvetlil.

Novinárom boli dnes prezentované aj priestory východného krídla hradu a pod nádvorím hradného paláca, kde sa momentálne pripravujú expozície s archeologickými nálezmi od 1. storočia pred naším letopočtom až po renesanciu.