Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Basketbal

Slovenky v kvalifikácii na majstrovstvá 2017 aj proti Maďarsku

Na snímke generálny manažér reprezentácie Daniel Jendrichovský, archívne foto Foto: TASR/František Iván

V kvalifikácii o kontinentálny šampionát sa predstaví dovedna 33 krajín.

Mníchov 4. júla (TASR) - Slovenské basketbalové reprezentantky sa v kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy 2017 do Česka (16. - 25. júna 2017) predstavia v základnej E-skupine, kde si zmerajú sily proti Maďarsku, Portugalsku a Islandu. Rozhodol o tom sobotňajší žreb v nemeckom Mníchove.

"Žreb dopadol tak, ako sme čakali. Lepší mohol byť už iba vtedy, ak by sme namiesto Maďariek mali Rumunky. Som veľmi spokojný, pretože Portugalsko a ani Island by nemali byť ani zďaleka ašpirantmi na postup. Aby sme mali definitívu postupu musíme nad Maďarskom vyhrať jeden duel a mali by sme byť na ME 2017. Je to súper, ktorého veľmi dobre poznáme a s ktorým sa dá hrať," konštatoval pre TASR generálny manažér reprezentácie SR Daniel Jendrichovský a k prípadnému osloveniu naturalizovanej Slovenky Kristi Toliverovej dodal: "Určite budeme spolu komunikovať a budeme manévrovať podľa vývoja v skupine. Myslím si, že Kristi budeme lámať predovšetkým na ME 2017, ak tam postúpime, najmä po tom, ako sa včera vo WNBA v drese Los Angeles Sparks zaskvela 43 bodmi."

V kvalifikácii o kontinentálny šampionát sa predstaví dovedna 33 krajín, ktoré sú rozdelené do deviatich skupín. Na ME 2017 postúpia víťazi skupín a šesť najlepších družstiev na druhých miestach. Usporiadateľská krajina z Česka má automaticky garantovanú účasť.

Kvalifikačné duely odštartujú už v novembri 2015, pokračovať budú vo februári a novembri 2016. Slovenky podľa FIBA Europe odohrajú prvý duel 21. novembra v domácom prostredí proti Portugalsku.

Zloženie kvalifikačných skupín ME 2017:

A-skupina: Lotyšsko, Litva, Slovinsko

B-skupina: Chorvátsko, Francúzsko, Estónsko, Holandsko

C-skupina: Taliansko, Čierna Hora, Veľká Británia, Albánsko

D-skupina: Ukrajina, Srbsko, Nemecko, Luxembursko

E-skupina: Maďarsko, SLOVENSKO, Portugalsko, Island

F-skupina: Grécko, Rusko, Bulharsko, Švajčiarsko

G-skupina: Poľsko, Bielorusko, Belgicko

H-skupina: Rumunsko, Turecko, Izrael, Bosna a Hercegovina

I-skupina: Švédsko, Španielsko, Fínsko