Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Basketbal

NBA: Cleveland vyrovnal sériu s Chicagom

LeBron James (druhý vľavo) z Clevelandu Cavaliers sa raduje so spoluhráčmi Tristanom Thompsonom (vľavo), J.R. Smithom (uprostred), Matthewom Dellavedovom a Kyrie Irvingom (vpravo) po víťaznom koši proti Chicagu Bulls v štvrtom zápase semifinálovej série play off Východnej konferencie zámorskej NBA 10. mája 2015 v Chicagu. Foto: TASR/AP

Prispel k tomu hlavne ich líder LeBron James 25 bodmi, 14 doskokmi a 8 asistenciami.

New York 11. mája (TASR) - Basketbalisti Clevelandu Cavaliers vyrovnali stav semifinálovej série play off Východnej konferencie zámorskej NBA na 2:2. V noci na pondelok zdolali Cavs domáce Chicago Bulls 86:84, k čomu prispel ich líder LeBron James 25 bodmi, 14 doskokmi a 8 asistenciami.

Domáci nastúpili bez zraneného Paua Gasola, španielskeho pivota trápil natiahnutý stehenný sval. Nedeľňajší duel bol rovnako ako ten predchádzajúci vyrovnaný a o výsledku sa muselo rozhodnúť v závere. V piatok rozhodol košom v poslednej sekunde rozohrávač Chicaga Derrick Rose, tentoraz zostala scéna otvorená pre Jamesa. Elitný krídelník zobral zodpovednosť na svoje plecia aj napriek tomu, že rozhodcovia mu v závere odpískali dva útočné fauly. V kľúčovom momente si však udržal pevné nervy a prihrávku z autu od Matthewa Dellavedovu, keď Clevelandu zostávalo na zakončenie len 1,4 sekundy, premenil na víťazný kôš.

"Čo som povedal spoluhráčom pred poslednou akciou? Dajte mi loptu a practe sa mi z cesty, taká bola moja reakcia. Som rád, že to vyšlo. Dnes sme dosiahli dôležité víťazstvo, ďalší zápas hráme na domácej palubovke, kde výsledok musíme potvrdiť," povedal po zápase James. Počas rozhodujúcej akcie ho bránil Jimmy Butler. "Snažil som sa ho dostať z ideálnej streleckej pozície, čo sa mi aj podarilo, ale on aj tak trafil. Je to veľký hráč, ktorý premieňa veľké strely. Veľká škoda, pretože dnes sme boli k výhre veľmi blízko," smútil Butler. Piaty duel sa hrá v noci na stredu na palubovke Clevelandu.

V sérii Západnej konferencie je Los Angeles Clippers blízko postupu, keď po hladkom triumfe 128:95 nad Houstonom Rockets vedie 3:1 na zápasy. Opakoval sa scénar z piatkového duelu, ktorý vyhrali Clips jednoznačne o 25 bodov. Tentoraz uspeli ešte dominantnejším spôsobom, keď o výsledku rozhodli v tretej štvrtine, ktorú vyhrali 43:25. Houstonu sa vypomstila taktika konštantného faulovania DeAndreho Jordana. Rockets vedomí si jeho nízkej úspešností z trestných hodov faulovali losangeleského pivota pri každej možnej príležitosti. Z toho dôvodu hádzal Jordan v prvom polčase až 28 'šestiek', čo bol nový ligový rekord. Celkovo premenil 14 z 34 pokusov spoza čiary trestného hodu. Pridal k tomu aj šesť košov z hry a celkovo bol s 26 bodmi najlepším strelcom stretnutia. "Hádzal som ich skutočne veľa. Som rád, že nešportová taktika súpera napokon neslávila úspech. Zápas sme vyhrali jednoznačne a sme blízko k postupu," povedal po stretnutí Jordan, ktorý svoj výkon ozdobil aj 17 doskokmi.

Clippers v konferečnom finále ešte nikdy predtým nehrali. Prvú šancu vyhrať sériu a zabezpečiť si miestenku medzi elitným kvartetom budú mať v stredu v Houstone.

NBA - play off - 2. kolo
Východná konferencia
4. zápas semifinále:

CHICAGO - CLEVELAND 84:86 (28:26, 17:23, 23:12, 16:25)

Najviac bodov: Rose 31, Butler 19, Noah 8 (15 doskokov) - James 25 (14 doskokov), Mozgov 15, Smith 13, 22.256 divákov

/stav série: 2:2/

Západná konferencia
4. zápas semifinále:

LOS ANGELES CLIPPERS - HOUSTON 128:95 (30:33, 30:21, 43:25, 25:16)

Najviac bodov: Jordan 26 (17 doskokov), Griffin 21, Redick 18 - Harden 21, Ariza 18, Terry 16, 19.490 divákov

/stav série: 3:1/