Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

Handlovskí extraligoví basketbalisti dostanú nižšiu dotáciu od mesta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Zníženie dotácie mestskému basketbalovému klubu samospráva odôvodnila práve výdavkami potrebnými na chod mesta.

Handlová 18. marca (TASR) - Handlovský mestský extraligový basketbalový klub dostane nižšiu dotáciu od mesta. Zníženie financií o 25.000 eur z pôvodných 100.000 eur je súčasťou druhej zmeny rozpočtu, ktorú na svojom poslednom rokovaní schválili tamojší mestskí poslanci.

"K druhej úprave rozpočtu sa pristúpilo z dôvodu, že niektoré položky boli nevyvážené. V prípade príjmov išlo i o tie, ktoré boli takzvane imaginárne. Išlo konkrétne o 100.000 eur za predaj kolkárne, ktoré sme tam mali už druhý rok a tento predaj sa nám nepodarilo zrealizovať," načrtol vedúci ekonomického oddelenia Mestského úradu v Handlovej Peter Mendel. Rovnako na strane kapitálových príjmov podľa neho samospráva zapracovala projekt hrubej zaškolenosti vo výške 139.000 eur.

"Na strane výdavkov sme takisto realizovali úpravy, ale len v rámci jednotlivých položiek s tým, že sme ubrali takmer 200.000 eur na rekonštrukciu pozemných komunikácií. Tieto prostriedky sme prerozdelili do položiek, ktoré sme považovali za poddimenzované," ozrejmil ďalej Mendel.

Išlo podľa neho konkrétne o softvér na ochranu osobných údajov, na interiérové vybavenie, najmarkantnejšie položky sa týkali výdavkov a príjmov v prípade projektov. "V rozpočte v rámci grantov a transferov sme krátili dotáciu mestskému basketbalovému klubu, ktorý hrá extraligu, o 25.000 eur s tým, že nie je vylúčené, že pokiaľ mesto nájde zhodu s klubom, rozpočtové prostriedky tam počas roka vieme zapracovať. Všetko však záleží od toho, ako sa poslanecký zbor vyrovná s tým, aby boli všetky položky rozpočtu vyvážené," vysvetlil.

Zníženie dotácie mestskému basketbalovému klubu samospráva odôvodnila práve výdavkami potrebnými na chod mesta. "S vedením basketbalového klubu sme rokovali. Nejakým spôsobom neohrozujeme ani neplánujeme ohroziť aktuálnu sezónu. Doteraz sme za január a február poslali transfer vo výške 50.000 eur, keďže klub deklaroval, že 50.000 eur je potrebných na to, aby sezónu ukončil," dodala primátorka Silvia Grúberová.

V poradí druhá úprava rozpočtu znamenala navýšenie príjmov i výdavkov v sume 39.159 eur. Po jej zapracovaní je rozpočet mesta vyrovnaný, jeho celkové príjmy, ako i celkové výdavky sú zhodne vo výške 12.411.742 eur.