Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Basketbal

Basketbalisti USA podľahli na MS aj Srbsku

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Znamená to, že Američania zaznamenajú najhorší výsledok od doby, kedy sa na MS začali objavovať výbery hráčov NBA.

Tunk-kuan 12. septembra (TASR) - Basketbalisti Srbska zdolali reprezentáciu USA 94:89 v súboji skupiny o 5. - 8. miesto na majstrovstvách sveta v Číne. Znamená to, že Američania zaznamenajú najhorší výsledok od doby, kedy sa na MS začali objavovať výbery hráčov NBA. Doteraz predviedli najslabšie predstavenie na domácich MS v Indianapolise v roku 2002. Vtedy skončili šiesty. USA sa v súboji o konečné 7. miesto stretne s horším z dvojice Poľsko - Česko.

Reprízu finále spred piatich rokov začali Američania katastrofálne, v prvej štvrtine dali iba sedem bodov a prehrali ju o 25 (7:32). Potom zlepšili svoj výkon, v tretej desaťminútovke sa dotiahli dokonca na rozdiel dvoch bodov, no misky váh na svoju stranu už nedokázali preklopiť. Najlepším strelcom Srbov bol krídelník Bogdan Bogdanovič, ktorý dal 28 bodov, keď sa sedemkrát presadil spoza trojkového oblúka. Jeho spoluhráč zo Sacramenta Kings Harrison Barnes dal za USA 22 bodov.

Druhý štvrtkový súboj obstarali príjemné prekvapenia šampionátu. Po vyrovnanom priebehu sa tešili Česi, ktorí zdolali Poliakov 94:84. Až dvaja zverenci Ronena Ginzburga si pripísali double-double, krídelník Nymburku Vojtěch Hruban pridal k 24 bodom aj 12 doskokov. Tradičný líder Tomáš Satoranský zaznamenal 22 bodov a 12 asistencií. "Nemali sme ani jeden deň na odpočinok, no máme vysokú morálku. Celý šampionát sme si udržali tento mód. Poliaci sa mi zdali mŕtvi. V prestávke som chlapcov hecoval, že určite odpadnú. Vybojovali sme si to napokon hlavne na útočnom doskoku. Je neuveriteľné, že USA skončí v konečnom poradí za nami. Nikdy by som tomu neuveril, keby mi to niekto povedal pred šampionátom," zhodnotil zápas pre Českú televíziu jediný český hráč z NBA Tomáš Satoranský.

Česi tak v súboji o 5. miesto proti Srbsku zabojujú o historicky najlepšie umiestnenie, šiesty už skončili na MS 1970 v Juhoslávii ešte ako Československo. Poliaci si zahrajú o siedmu priečku proti USA. Zápasy sú na programe v sobotu.

MS v Číne - skupina o 5. - 8. miesto:

Srbsko - USA 94:89 (44:40)
Najviac bodov: Bogdanovič 28 (7 trojok), Lučič 15, Micič 10 - Barnes 22, Walker 18, Middleton 16


Poľsko - Česko 84:94 (35:43)
Najviac bodov: Waczynski 22, Slaughter (10 asistencií) a Kulig po 12 - Hruban 24 (12 doskokov), Satoranský 22 (12 asistencií), Bohačík 21