Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Basketbal

Rudež o zápase s Čiernou Horou: Opäť prišla čierna chvíľka

Na snímke tréner slovenskej basketbalovej reprezentácie Ivan Rudež. Foto: TASR/Andrej Galica

Slovenská mužská basketbalová reprezentácia zakončila trojzápasovú sériu domácich zápasov prehrou s Čiernou Horou. O osude stretnutia rozhodla obrana v tretej štvrtine a vysoký počet stratených lôpt.

Nitra 11. septembra (TASR) – Slovenská mužská basketbalová reprezentácia zakončila trojzápasovú sériu domácich zápasov prehrou s Čiernou Horou. O osude stretnutia rozhodla obrana v tretej štvrtine a vysoký počet stratených lôpt.

Slováci dokázali držať krok s favorizovaným tímom 22 minút, ale potom prišla strelecká explózia Čiernej Hory, ktorá sa dostala z vedenia o 10 bodov na 37-bodový náskok v priebehu tretej štvrtiny. "Sedem minút v zápase sme hrali vynikajúco, dokonca sme sami seba v niektorých momentoch prekvapili. Opäť však prišla čierna chvíľka, stratené lopty a súper to využil. Nehrali sme stále tvrdo, Mali sme mať lepšiu obranu na perimetri v tretej štvrtine a v hre 1 na 1," vyjadril sa tréner Slovenska Ivan Rudež.

Podľa pivota Michala Baťku bola najväčším problémom v zápase obrana: "Nepozornosť v obrane, to bola asi najväčšia chyba. V obrane nepozornosť jedna, dve sekundy a dovolili sme im ľahkú strelu. Takí hráči to dokážu využiť, aby natiahli náskok. Potom sa už zápas iba dohrával." Aj napriek prehre 62:99 s Čiernou Horou sa na slovenskej hre dali nájsť pozitíva. "Určite to bol začiatok tretej štvrtiny, keď sme stiahli na rozdiel 10 bodov. To je určite pozitívum, pretože sme sa nezľakli. Ak sme pozorní a hráme na 100 percent, tak vieme ukázať, že dokážeme hrať s nimi na rozdiel 15 bodov. Ak by sa aj tak skončil výsledok, tak by to vyzeralo krajšie," povedal Baťka.

Duel s Čiernou Horou bol nielen rozlúčkou s domácimi stretnutiami, ale aj rozohrávačom Oliverom Totom, ktorý pred záverečným dvojzápasom opúšťa národný tím pre povinnosti na americkej univerzite William & Mary. "Veľmi som chcel reprezentovať, tvrdo som o to bojoval. Tieto zápasy mi ukázali, na čom musím pracovať. Myslím si, že to bola pre mňa veľmi dobrá skúsenosť," uviedol Tot. Jeho progres od začiatku prípravy neunikol ani pozornosti trénera Rudeža: "Počas štyroch zápasoch som na ňom videl progres. V minulej sezóne nehral takmer vôbec, preto bolo potrebné v ňom prebudiť sebadôveru, stáť za ním a podporiť ho. Musí však ešte veľa pracovať v obrane na 1 na 1, ak chce hrať na pozícii jedna, dva, tak musí byť schopný aj túto pozíciu ubrániť."

Tota nahradí pred stretnutiami v Gruzínsku a Albánsku v tíme hráč VŠEMvs Karlovka Bratislava Dalibor Hlivák.